Mégsem nagyobb a túlélés esélye?

Nem jelent előnyt a mellkasröntgen tüdőrák esetén?

Nem volt nagyobb a túlélési esélyük azoknak az embereknek, akik mellkasröntgennel végzett tüdőrákszűrésen vettek részt azokhoz képest, akik nem - állapították meg amerikai kutatók.

2011.10.27 20:55MTI

A Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóirat novemberi számában közzétett tanulmányhoz 150 ezer embert követtek nyomon négy éven át.

A résztvevők 10 százaléka volt aktív dohányos, a többiek fele korábban cigarettázott, de abbahagyta, másik fele pedig sohasem dohányzott. A vizsgálat kezdetén a bevont emberek egyik fele mellkasröntgennel végzett tüdőszűrésen vett részt, a többiek nem.

Az adatok értékelésénél négy év elteltével a tüdőrák miatt bekövetkezett halálozások arányában nem találtak a szakemberek számottevő különbséget a két csoport között.

A kutatók úgy vélik, hogy bár több rákos esetre bukkannak rá mellkasröntgennel, mint anélkül, nem diagnosztizálják azokat elég korai stádiumban ahhoz, hogy az hatással lenne a túlélésre.

"A tanulmány eredménye meggyőző bizonyítékkal szolgál arra, hogy a mellkas-radiográfiás tüdőrákszűrés nem hatékony" - értékelte a felmérést Harold Sox, a Dartmouthi Orvosi Egyetem munkatársa a JAMA ugyanezen számában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.