Vitaminnal kisebb a rizikó a dohányosoknál

A B6 vitamin és a metionin csökkentheti a tüdőrák kockázatát

Azoknál a dohányosoknál, akiknek vérében magasabb a B6 vitamin és egy esszenciális aminosav, a metionin szintje, kisebb valószínűséggel alakul ki tüdőrák - közölték kedden rákszakértők.

2010.06.16 17:21MTI

A mintegy 400 ezer ember bevonásával készült tanulmányban jelenlegi és egykori dohányosok, valamint soha nem dohányzók vettek részt tíz európai országból. 

A vizsgálat eredményei szerint kevesebb mint fele volt a tüdőrák kialakulásának kockázata azoknál az embereknél, akiknek vérében a B6 vitamin és a fehérjéket felépítő egyik esszenciális aminosav, a metionin szintjét magasnak találták. 

Az egykori és jelenlegi dohányosok közül azoknál, akiknek szérum folát (folsav) koncentrációja nagyobb volt, akár 67 százalékkal kisebb volt a tüdőrák kialakulásának kockázata.
 
A kutatók azonban nem arra következtetnek mindebből, hogy a tüdőrák kockázatának csökkentése érdekében többet kellene bevinni az adott tápanyagokból, hanem továbbra is elsősorban a dohányzás elhagyásának fontosságára hívják fel a figyelmet.
 
A tanulmányt a Journal of the American Medical Association (JAMA) legfrissebb számában tették közzé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.