Dohányzás, ivás, inaktivitás, helytelen étkezés

Szabaduljon meg rossz szokásaitól: 12 évet is öregedhet

Négy rossz szokás - a dohányzás, túl sok ivás, inaktivitás és a helytelen étkezés - együttesen 12 évet öregíthet rajtunk egy új kutatás megállapítása szerint.

2010.04.27 10:31MTI

Az egészségesebb életmódra váltás fontosságára rámutató tanulmányban mintegy 5 ezer brit felnőtt egészségét követték nyomon húsz éven át. Mind a négy rossz szokással 314 ember élt együtt a vizsgált csoportban, közülük 91, azaz 29 százalékuk halt meg a felmérés időtartama alatt. A legegészségesebb csoportba került 387 önkéntesnek - akik egyik rossz szokást sem követték - ugyanakkor csupán 8 százaléka (32 ember) hunyt el.

A kockázatos szokások közé került a vizsgálatban: a dohányzás; a férfiaknál napi három, a nőknél napi két adagnál több alkoholos ital; heti két óránál kevesebb fizikai aktivitás; valamint az, ha naponta kevesebb mint három alkalommal evett valaki gyümölcsöt vagy zöldséget. Az Archives of Internal Medicine című orvosi folyóiratban hétfőn megjelent tanulmány adatai szerint a rossz szokások együttesen jelentős mértékben növelték a halálozás kockázatát, és az érintett emberek 12 évvel idősebbnek tűntek, mint a legegészségesebben élő csoportba sorolt társaik.

Mint Elisabeth Kvaavik kutatásvezető, az Oslói Egyetem munkatársa elmondta, az utóbbi csoportba olyan emberek kerültek be, akik soha nem dohányoztak vagy leszoktak róla, antialkoholisták voltak - vagy napi két (nők), illetve három (férfiak) pohár szeszes italnál kevesebbet ittak -, hetente két óránál több fizikai aktivitást végeztek, és naponta legalább háromszor ettek zöldséget vagy gyümölcsöt. Kvaavik úgy véli, hogy ezek a feltételek nem számítanak különlegesnek, a legtöbb ember alkalmazni tudná.

Például egy sárgarépa, egy alma és egy pohár friss narancslé elfogyasztása egy nap alatt már megfelel a tanulmányban alkalmazott kritériumnak. A felmérésben szereplő 4886 ember 18 évesnél idősebb volt - átlagéletkoruk 44 év -, véletlenszerűen választották ki őket egy nagyszabású brit egészségügyi tanulmány résztvevői közül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.