A COPD végső segítsége a tüdőtranszplantáció

Zihál, köhög, nehezen lélegzik? Halálosnak is tartották...

Sokan hisszük: a korral jár, hogy idővel sokkal nehezebben megy a lépcsőzés, mert kifulladunk, köhögünk, nehezen lélegzünk. Ezzel szemben az emberek egy részénél krónikus obstruktív tüdőbetegség az ok...

2011.09.06 08:30ma.hu

Lépcsőzés. Már megint...nehezen fog menni. Az emberek hajlamosak azzal nyugtatni magukat, normális, ha a kor előrehaladtával ez így van. Nem bírják tüdővel. Az ok azonban lehet a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) is, amelynek létezéséről esetükben sokan nem is tudnak.

Nem egyedül a tüdő problémája ez. Két rendellenességről van szó: egyik a levegő-beáramlás blokkolódása, másik a légzési probléma. Utóbbiak közé tartozik az emphysema is (tüdőtágulás), mely jellemzően dohányosoknál előforduló betegség. Nehézkessé teszi a légzést.

Szintén ide tartozik a krónikus bronchitis, a jellegzetes "dohányos" köhögés, amely nem szűnik. A COPD-vel küzdők legtöbbjénél mindkét probléma fennáll.

Egykor halálos kimenetelűnek tartották,
ma már optimistábbak a betegséget illetően. Ugyanis ha egyszer valaki megtudja, hogy krónikus obstruktív tüdőbetegséggel küzd - a korai szakaszban - , edzésbe kezdhet, leteheti a cigarettát, és megkaphatja a szükséges kezelést a későbbi tüdőkárosodás elkerüléséért.

Ha mindezt megteszik, alapvetően normális életet élhetnek a betegséggel együtt is. A tüdőrehabilitáció megkönnyítheti a beteg életét, csökkenti a tüneteket. Vannak emberek, akik csodaként emlegetik.

Légzési gyakorlatokat ajánlanak, táplálkozási- és edzési tanácsokat adnak, valamint tippeket arra nézve, hogyan "konzerválják" az energiát és lélegezzenek könnyebben. Sőt! Harmonika leckékkel is segíthetik az odafigyelést a légzésre. Van, akinek oxigénmaszkot kell viselnie, ne hagyja ezt figyelmen kívül!

Fontos a kezelési időben elkezdése!

Egy tanulmány rámutatott arra, hogy azok a COPD-ben szenvedő betegek, akik elszigetelt, mezőgazdasági területekről származtak, sokkal inkább haltak meg a betegségben, mint az átlagos városi körülmények között élők.

Ennek oka főként a tájékozatlanság lehetett, az eseteket nem észlelték megfelelő időben, és tüdőrehabilitációt sem írtak elő a betegek számára. Igen fontos, hogy a krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedők megfelelő ellátást kapjanak: egyáltalán nem mindegy, mennyire veszik komolyan a problémájukat!

Depresszió, túlsúly...

Figyelmeztető jel lehet, ha a beteg depressziós - a COPD-vel küzdők 40 százalékánál áll ugyanis ez fenn. Többnél, mint a cukorbetegek esetében.

A depresszió oka, hogy fizikailag nem tudnak megfelelően teljesíteni, elszigeteltnek érzik magukat és haszontalannak. Észre kell venni a jeleket, mert a depressziós általában még kevésbé érzi szükségét, hogy orvoshoz forduljon...

Nem meglepő, hogy a túlsúly, de a túlzott soványság is rontja a krónikus obstruktív tüdőbetegség tüneteit. Utóbbi esetben is csökkenhet a fizikai aktivitás. A kövérség még inkább nehezíti a légzést, a nagy has külön kockázatot jelent.

Semmiképp se hagyjuk figyelmen kívül, és fogjuk a "dohányos köhögésre" a zihálást, köhögést, mellkas-feszülést, légzési nehézséget.

A kezelések közt legvégső esetben a tüdőtranszplantáció is szóba jöhet, ami természetesen jár kockázatokkal: fertőzés léphet fel, nem biztos, hogy a szervezet befogadja a donort.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.