"Bocsánat, tévedtünk" - A beteg belehalt

Durva műhiba: Félrekezelt tüdőrák, halál a kórházi WC-ben

Borzalmas hibát vétett egy kórház, ahol egy asszonyt három év alatt összesen 39 alkalommal vizsgáltak meg, ám csak halála után derült ki, hogy nem ismerték fel a tüdőrákját.

2011.09.01 11:29ma.hu

Bocsánatot kért a kórház vezetősége annak a nőnek a családjától, akit mindennel próbáltak már kezelni, kivéve egyetlen betegséget, a tüdőrákot - annak ellenére, hogy a 60 éves asszony az elmúlt 3 év alatt összesen 39 alkalommal látták szakorvosok. Jean Cross végül a kórház egyik WC-jében halt meg, magányosan, csak néhány órával azelőtt, hogy az utolsó röntgenvizsgálat eredménye megérkezett volna - az, amelyik végül kimutatta a daganatot.

Az asszonyt ugyanis három éven keresztül úgynevezett "fagyott váll"-szindrómával kezelték, ami egyfajta mozgásszervi elváltozás, és felületesen vizsgálva a nő valóban olyan tüneteket mutatott: fájlalta a vállát és a karját, és egy idő után már alig bírta mozdítani a kezét.

A kórházban azonban rendszeresen csak fájdalomcsillapítókat írtak fel neki, valamint fizioterápiás kezeléseket javasoltak, miközben állapota egyre romlott. Halála után kiderült: valójában tüdőrákos volt, és azért nem tudta mozgatni a kezét, mert a tumor addigra már a karjában lévő idegeket is nyomta.

A skóciai egészségügyi központ vizsgálóorvosa most beismerte, hogy hibákat követtek el, és arra hivatkozott, hogy egészen mást hittek a nőről, mint ami a valódi probléma volt. Jean Cross április 5-én a kórház mellékhelyiségében vesztette életét, férje, Colin Cross azóta azért harcolt, hogy a kórház legalább ismerje el a hibáját és kérjenek bocsánatot a családtól.

Fotó: HEMEDIA

Az asszony 2008 februárjában kezdett fájdalmakra panaszkodni a vállában, és többször is megjelent a vizsgálatokon az Ardach Egészségügyi Központban. Az orvosi feljegyzésekből világosan látszik, hogy 3 év alatt 39-szer látta őt orvos, ám egynek se tűnt fel, hogy talán nem ízületi problémával állnak szemben.

A gyászoló férj elmondta, a kórház ügyeletes orvosa, aki április 3-án az otthonukban kereste fel az asszonyt, több hibát vétett. Mr. Cross határozottan cáfolta többek közt az orvos azon állítását, miszerint hosszas vita után voltak csak hajlandók bemenni az asszonnyal a kórházba.

"Nem volt semmilyen hosszas vita, sőt, még én könyörögtem az orvosnak, hogy írjon beutalót a feleségemnek, amikor ő már haldoklott" - emlékezett vissza a férfi. A doktor azonban még ezután is nyugtatgatta a férjet, és azt mondta, a kórház úgyis haza fogja küldeni a feleségét.

Az intézmény vezetősége a most kiadott közleményében a bocsánatkérésen túl azt is elismerte, hogy valóban hibát követtek el, és bár úgy gondolták, mindannyian az asszony érdekében, megfelelő módon jártak el, végül a személyzetet is "mélységesen megdöbbentette, hogy teljesen más a helyzet", mint amit hittek.

"Sírtam a lépcsőn a lányom és a fiam előtt. Ez a bocsánatkérés volt minden, amit akartam. Most boldogabbnak érzem magam, mintha egy mázsás súlytól szabadultam volna meg" - magyarázta Mr. Cross. "Csak igazságot akartam szolgáltatni Jeannek. Tudtam, hogy félrekezelték, de azt akartam, hogy ezt ismerjék el!" - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.