Félrekezelt páciensek...

Egyre gyakoribbak - Mi okozza az orvosi műhibákat?

Milyen gyakran kezelik félre az orvosok a pácienseiket? Miközben a kutatások szerint a diagnózisok legnagyobb része helyes, a válasz valószínűleg: gyakrabban, mint a betegek, és jóval gyakrabban, mint az orvosok gondolnák.

2008.05.01 13:00medipress.hu

A legújabb átfogó kutatás tanulsága szerint a hibás diagnózisok aránya a radiológiai, patológiai és bőrgyógyászati diagnoszták esetében kevesebb, mint öt százalék, más területeken azonban elérheti a 10-15 százalékot is.

Az American Journal of Medicine c. szaklapban megjelent tanulmány szerzői szerint a legjobb eszköz az orvosi műhibák visszaszorítására az lenne, ha az orvosok megfelelő visszajelzéseket kapnának a munkájukról és esetleges hibás diagnózisaikról.

"Megfigyeléseink szerint a legtöbb orvos elhivatott és lelkiismeretes a munkájával kapcsolatban, ezért biztosak vagyunk benne, hogyha tisztában lennének saját hibás döntéseikkel, többé nem követnék el ugyanazt a hibát, és jobban odafigyelnének az esetleges diagnosztikai hibákra - írja Dr. Mark L. Graber és Eta S. Berner - Emberek vagyunk mind, és ez alól az orvosok sem kivételek, tehát időnként ők is hibáznak".

Sok orvos azonban nincs tisztában saját hibáival, így újra és újra elköveti őket, ezért lenne szükség megfelelő visszajelzésre.

A szerzők szerint az amerikai orvosoknak jelenleg nem áll rendelkezésükre semmilyen rendszerezett adatbázis, amely segítené a diagnosztizálást, és segítene elkerülni az esetleges hibákat.

A 80-as évektől kezdve történtek kísérletek ilyen adatbázisok létrehozására, de egyelőre még használható verzió nem készült belőle, ezért a hibás diagnózisok száma továbbra is igen magas egyes egészségügyi területeken.

"Véleményem szerint, amíg ez az átfogó adatbázis el nem készül, a legfontosabb az lenne, hogy az orvosok tisztában legyenek azokkal a hibákkal, amiket ők személy szerint hajlamosak elkövetni - nyilatkozta Paul Mongerson, aki alapítványt hozott létre a diagnosztikai adatbázis kifejlesztésére - Azt hiszem ezzel jelentősen csökkenteni lehetne a hibás diagnózisok számát."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.