Amikor a nadrág már kényelmetlenül szűk...

Egy hajszál választ el a kibuggyanástól? Így kerüld a téli kilókat!

Amikor az idő odakinn hideg, a napok pedig rövidek és korán sötétedik, könnyű megoldásnak tűnik elveszni az ételek csábításában, hiszen a vaskos pulcsi eltakar. No, de ha mégse szeretnénk hízni?

2012.01.30 08:15ma.hu

A téli hónapok próbára teszik az ember hangulatát - nem elég, hogy hideg van kint, gyorsan sötétedik és sokszor semmi kedvünk a levegőre menni. Jobb a lakásban a melegben, ahol aztán vigasztalásképp hamar előkerülnek a jobbnál-jobb, kalóriadús finomságok.

Jobb, ha belátjuk, mi is az oka igazán a "téli hízásnak". Íme 5 trükk, amivel megtarthatjuk a nyári formánkat.

- "Szívjunk" fel egy kis napot. Természetes, hogy ha kevés napfény ér bennünket, az a hangulatunkra is rányomja a bélyegét. A jó közérzetért az agyban a szerotonin felel, ha kevés a napfény, szintje leesik, depressziós hangulatot és nassolási vágyat okozva ezzel.

Fagyoskodni az éppen csak előbújó napfényben nem kell, de a reggeli kávét nyugodtan fogyaszthatjuk egy 5 perces kinti levegőzés közben, dolgozhatunk ablak mellett, és sétálhatunk 15 percet az ebédszünetben.

Egy jól megvilágított otthon is sokat segít. Engedjünk be minél több napfényt a lakásba, használjunk kellemes fényű lámpákat.

- Ne hagyjuk ki a szénhidrátokat: ha nem akarjuk, hogy a szerotonin szintünk nagyon leessen, valamennyi szénhidrátot kell fogyasztatnunk. A minimális mennyiséget együk késő délután és kora este, amikor általában nassolni támad kedvünk.

4 óra körül még megehetünk pár falatot abból, amire vágyunk: tésztát, kenyeret, sült burgonyát vagy kukoricát. Óvatosan időzítsük tehát a fogyasztásukat, és nem fogunk túlzásokba esni.

- "Paktáljunk le" a téli zöldségekkel: bár nyáron szívesebben fogyasztunk könnyed zöldségeket, ne hagyjuk ki télen sem, még ha nem is mutatnak olyan kicsattanóan.

Brazil szakemberek szerint azok, akik a legtöbb sötétzöld és narancsszínű gyümölcsöt és zöldséget eszik, adják le a legtöbb kilót 6 hónap alatt. Elő tehát a brokkolival, a répával, kelkáposztával, naranccsal, spenóttal, édesburgonyával, sütőtökkel! Egész évben nagyon finomak.

- Benn is mozogjunk többet: ha a kinti hőmérséklethez nem fűlik a fogunk, mozogjunk a lakásban! Még akkor is szükségünk van erre, ha nem eszünk sokkal többet, mint nyáron.

Találjunk valamilyen számunkra szórakoztató mozgásformát (járjunk el táncra, aerobicra, zumbára akár), vagy tornázzunk DVD-re, ugrókötelezzünk, bármi jó, ami kalóriát éget.

- Fotózzuk le ételeinket: ha meg akarunk bizonyosodni arról, hogy bizony rossz étkeket eszünk, fotózzuk le őket. Egy tanulmány szerint a kalóriák nyomon követésével és a tudatosítással akár kétszer annyit fogyhatunk, mint eredetileg szeretnénk. Természetesen ne hagyjuk ki a nassolnivalókat sem - az lesz az igazán visszarettentő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.