A fagyi és a popcorn is jó, de mértékkel!

100 kalória alatt: mit nassoljunk, ha muszáj?

Nos, az ember nincsen fából, olykor a csábító nassolnivalók is elcsavarják a fejét - csak azért nem nyúl utána, mert bizony a kilók...Van azonban pár csemege, amely nem több 100 kalóriánál, és mértékkel fogyasztható.

2011.07.21 10:50ma.hu - Fotó: WebMD

Vannak rágcsálnivalók, amelyeket akkor is élvezhetünk, ha odafigyelünk a vonalainkra! Meglepetésként mindjárt itt van elsőnek a fagyi.

- Ha a fagyi nincs túlbonyolítva - a nagyobb lágyság elérése érdekében vagy duplán, vagy lassabban és alaposabban mixelik -, ezen felül kevés cukorral, hab és egyéb extrák - például csokireszelék, cukorkadarabok - nélkül készítve könnyed finomság is lehet.

A zsírtartalom kevesebb, egy fél bögrényi fagyi csak 100 kalória. Ráadásul fehérjét és kalciumot is beszerzünk. Telített zsírtartalma 2 gramm, 15 gramm szénhidrátot tartalmaz.

Fotó: WebMD

- Hat csészényi pattogatott kukorica, vagyis popcorn ugyancsak jó választás lehet. Ha alaposabban meg is rágjuk, igazán kielégíti a nassolnivaló iránti vágyat. Ne a sózott, vajazott változatot válasszuk! Mivel rostban gazdag, segít, hogy tovább telítettnek érezzük magunkat. 0,5 gramm telített zsír- és 24 gramm szénhidrát van egy ekkora mennyiségben.

- Egy mini Quesadilla-t is megehetünk lelkifurdalás nélkül. Ez a népszerű étel azonban készüljön alacsony zsírtartalmú sajttal, így csak 100 kalóriát tartalmaz és 1,3 gramm telített zsírt.

- Hosszabb ideig telítettnek érezzük magunkat a túrótól. Fogyasszuk sárgadinnyével! Egy fél csésze túró nemcsak ízletes, de ellát minket fehérjével is. Válasszuk az alacsony zsírtartalmú változatokat, melyekhez mindig ehetünk valamilyen finom gyümölcsöt.

- A teljes kiőrlésű kekszek sajtszeletekkel felturbózva ugyancsak ízletes és vonalakat kímélő választásnak tűnnek. A rosttartalom miatt nem leszünk éhesek, a sajt pedig ellát fehérjével és kalciummal. Hogy 100 kalória alatt maradjunk, vágjuk vékony szeletekre az alacsony zsírtartalmú sajtot, és minden kekszre tegyünk belőle egy-kettőt.

Fotó: WebMD

- 14 darab mandula sem árt meg nekünk. A mandula egészséges, fehérjében és rostban gazdag, és legyűri az éhségérzetet. Sokkal jobb néhány darabot elrágcsálni ebből, mintha rávetnénk magunkat egy zacskó chips-re. Még 100 kalória sincs: csak 98.

- A teljes kiőrlésű rágcsálnivalók mindig jó választások. Persze túlzásba vinni nem kell ezeket sem, de ha nem érünk rá egy rendes étkezésre, bármikor bekaphatunk belőlük pár darabot. Zsír- és cukortartalmuk alacsony, rosttartalmuk miatt viszont előnyösek a szervezetünkre nézve.

- Ideális finomság a főtt alma, amely fahéjjal megszórva igazi desszert, ráadásul ugyanolyan egészséges, mint friss változatban.

- A divatos smoothie-kat is el lehet készíteni úgy, hogy alacsony zsírtartalmúak legyenek. Az áfonyás változat például remek választás, extra kalcium- és antioxidáns tartalommal, ha zsírszegény joghurttal, fagyasztott áfonyával és jéggel készítjük. Nagyon frissítő és hideg!

- Próbáltuk már a joghurtos napraforgómagokat? Ha nem, itt az alkalom. Szúrjuk meg a zsírszegény joghurtot a magokkal, természetesen ne sózottakkal! Csupán 19 kalória ez a finomság, a joghurtból azonban fehérjével töltekezünk.

- Az édes nyalánkságok sorából pedig nem maradhat ki a görög joghurt sem, amelyet mézzel ízesítünk!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.