A reklámban látottat meg is kívánjuk...

Nassolásra késztet a tévé?

Az élelmiszerek népszerűsítésének bevett módszere a televíziós reklám, mely az Albertai Egyetem kutatói szerint jelentősen befolyásolja a tévénézőket, különösen az egyetemistákat.

2008.08.05 12:55medipress.hu

A serdülőkor utáni felnőttéválás idején sok fiatal kezd el egészségre ártalmas szokásokat követni, így többen ilyenkor kezdenek dohányozni, alkoholt fogyasztani, és csökken a testmozgás, a zöldségek, gyümölcsök fogyasztásának aránya, mondta el Kim Raine, az Albertai Egyetem Egészségnevelési Tanulmányok Központ igazgatója.

„Vizsgálatunk során arra kerestük a választ, hogy a tévénézés mennyisége és a nasst reklámozó hirdetések észrevétele mennyire függ össze a nassolással, valamint a kövérségre, túlsúlyosságra való kockázattal.” Az eredmények megdöbbentőek.

A közepesen sok, vagy sok tévézésről beszámoló egyetemisták sokkal gyakrabban falatozgatnak a tévé előtt, és több reklámot vesznek észre, mint ritkán tévéző társaik.

Korábbi vizsgálatokkal ellentétben, melyek a tévénézéssel összefüggésben az elfogyasztott táplálék és kalória mennyiségét tanulmányozták felnőttek esetében, ezúttal a falatozgatás szerepét és a testsúlyt vetették össze a televíziózás gyakoriságával.

A több mint napi négy órát tévéző egyetemisták gyakrabban nassoltak a készülék előtt, több reklámot vettek észre, és több energiadús harapnivalót fogyasztottak, mint a kevesebb mint egy órát tévé előtt ülő fiatalok. Különösen a fiú és közepesen sokat, vagy sokat tévéző tanulókra volt jellemző az elhízás.

John Spence, a közlemény társszerzője elmondta, hogy a tévés reklámok miatt sokan választanak egy adott, általában energiadús harapnivalót, ráadásul a képernyő előtt töltött idő kiválóan alkalmas a folyamatos falatozgatásra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.