Gyerekszobába nem kell tévé!

Egészségtelen szokásokhoz vezet a hálószobai tévézés a tiniknél

Egészségtelenebb az étrendjük, kevesebbet mozognak és rosszabbak az iskolai jegyeik azoknak a tinédzsereknek, akiknek saját hálószobai tévéjük van, mint azoknak, akiknek nincs - összegezték tanulmányuk eredményét amerikai kutatók hétfőn.

2010.06.07 10:19MTI

A Minnesotai Egyetem közegészségügyi iskolájának kutatói kamaszok tévézési szokásait és következményeit vizsgálták. Felmérésükben 781 tizenöt és tizennyolc év közötti kamaszt kérdeztek meg Minneapolis környékén 2003-2004-ben.

A fiatalok átlagosan 62 százalékának volt televíziója a hálószobájában, a fiúk 68, a lányok 58 százalékának. A saját tévét birtoklók bevallásuk szerint heti 4-5 órával többet töltenek a tv képernyője előtt, mint azok a kamaszok, akiknek nincs lehetősége a hálószobai televíziózásra.

A lányok közül a tévések csak 1,8 órát tornáztak átlagosan hetente, szemben a nem tévésekkel, akik 2,5 órán át edzették magukat egy héten. Előbbiek kevesebb zöldséget ettek, több cukrozott üdítőt ittak, ritkábban vettek részt családi étkezésben - állítják a kutatók. "Valóban egyértelműen arra utal az eredmény, hogy érdemes kiiktatni a gyerekek hálószobájából a televíziót" - mondta Daheia Barr-Anderson, a tanulmány egyik szerzője. Miután a felmérés eredményét közölte az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia lapja, a Pediatrics, a szervezet arra bíztatja a szülőket, hogy távolítsák el a tv-készülékeket gyerekeik szobájából.

A tanulmány szerint a legmagasabb jövedelmű családok gyerekeinek sokkal kisebb arányban van hálószobai készüléke, mint bármely más jövedelmi kategóriába tartozó társaiknak. A fekete tizenévesek 82 százaléka, a spanyol ajkúak 66, a fehérek 60 és az ázsiai-amerikaiak 39 százaléka vallotta a felmérésben, hogy hálószobai televíziója van. A kutatók összehasonlították a tinik testtömeg-indexét is (melyet a magasság és a testsúly arányából számítanak), de nem találtak összefüggést a hálószobai televízió ténye és az elhízás között.

Ez azért lepte meg a kutatókat, mert két korábbi felmérés, melyet általános iskolás és iskolaelőkészítős gyerekek körében végeztek, arra utalt, hogy a hálószobai tévé erőteljesebb jósló jel az elhízásra, mint a televíziózással eltöltött idő. A tanulmány szerzői nem találták jelentősnek a különbséget, ám a hálószobai készülékkel rendelkező fiatalok saját bevallásuk szerint kevesebbet olvasnak és készítenek leckét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.