Nincs gyógyír a kórra, de kordában tartható...

Nem tudni, miért: kisebb a Parkinson esélye mediterrán étrenddel

Bár még mindig nem tudni, miért van bizonyos ételeknek nagyobb védő ereje, a zöldségek, gyümölcsök, halak és hüvelyesek a Parkinson-kór megelőzésében is hatékonynak bizonyulnak.

2012.01.19 16:55ma.hu

A mediterrán diéta gyümölcsökben, zöldségekben és halban gazdag - csaknem felére csökkenti a Parkinson-kór előfordulásának valószínűségét egy új tanulmány szerint.

Az egészséges táplálkozási szokások bevezetése a gyógyíthatatlan betegség kialakulásának esélyét 46 százalékkal csökkenti. A European Journal of Neurology-ban megjelent tanulmány alátámasztja a korábbiakat, melyek szerint kulcsszerepet játszhat az étrend a betegség megelőzésében.

S bár nem világos, miért van bizonyos ételeknek védő szerepük, néhány kutatás szerint a Parkinson-kór akkor fordul inkább elő, ha a szervezet sejtjei az oxidatív stressz következtében károsodnak. Ilyenkor jutnak a testbe az ártalmas anyagok, nagyrészt a rossz étkezésen keresztül, és "megtámadják" az egészséges sejteket, valahogy úgy, ahogy a rozsda az autót.

A gyümölcsök, zöldségek, halak és hüvelyesek azonban magas antioxidáns-tartalmuk miatt segítenek blokkolni ezt a folyamatot.

A Parkinson-kór kialakulásának esélye különösen idősebb korban emelkedik. Akkor fejlődik ki, amikor az agyban levő sejtek, melyek a mozgás irányításáért felelősek, elhalnak. A fő tünetek közé tartozik a remegés, izommerevség, lassú mozgás. A Parkinsonban szenvedők a későbbiekben nehezen tudnak járni, beszélni, írni, de akár nyelni is.

Gyógyír nincs a kórra, de a tüneteket kordában lehet tartani. A Tokiói egyetem kutatói az étkezési szokásokat tanulmányozták a Parkinson-kórral összefüggésben. 249 újonan diagnosztizált Parkinsonost hasonlítottak össze 368 egészséges önkéntessel.

Három csoportra osztották őket. Az "egészséges étrend" főleg friss zöldségekből, gyümölcsökből, hüvelyesekből, halakból, gombából és tengeri állatokból állt.

A "Nyugati étrend" magas százalékban tartalmazott vörös húst, feldolgozott ételeket és zsírokban gazdag volt. A "Light" étrend pedig a kettő közötti változat volt.

Az egészséges étrendet követő csoport tagjainak esélye a Parkinson-kór kialakulására közel a felére csökkent a többiekéhez képest.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.