Veszélyesek az újrahasznosított papírtörlők?

Bacik lesnek ránk a használatlan papírból is?

Meghökkentő: kutatók szerint az újrahasznosított papírtörölközők bűnösök lehetnek a baktériumok terjedésében.

2012.01.09 14:25ma.hu

A baktériumok mindenhol ott vannak - úgy tűnik, megfogni egy papírtörölközőt a nyilvános mellékhelyiségben több gondot okozhat nekünk, mint gondolnánk.

Kutatók baktériumokat - beleértve olyanokat, amelyek beteggé teszik az embereket - találtak a használatlan papírtörölközőkön is. Azt is kimutatták, hogy ezek átkerülhetnek a kézre a kézmosást követően.

Ugyanakkor a papírtörlőkkel összefüggésben még nem találtak megbetegedést.

Az American Journal of Infection Control-ban megjelent tanulmány rámutat: a felfedezés igen fontos a napjaikat kórházi elszigeteltségben töltők számára, és azoknak, akiknek immunrendszere legyengült, ezért extrém mértékben óvatosak kell hogy legyenek a kórokozókkal szemben.

Baktériumok a papírtörlőben

A kanadai Laval egyetem kutatói a kereskedelemben levő papírtörlők hat fajtáját vizsgálták. Ezek közül a legtöbbet használják a nyilvános vécékben. Mindegyikben találtak baktériumokat, de leginkább szennyezettnek az újrahasznosított típusok bizonyultak.

Ennek részben az előállítás körülményei az okai - a korróziónak kitett gépek miatt a kész papírlapok károsodhatnak. A baktériumok jól megélnek az újrahasznosított papírban, mert abban olyan összetevők vannak, mint például keményítő- és töltőanyag, akárcsak az ételekben

A kutatók leginkább Bacillus baktériumot találtak bennük. Számos Bacillus törzs termel ételmérgezést okozó toxinokat. A papírok egyik típusa ugyanakkor Bacillus cereus baktériumokat tartalmazott, mely az ételmérgezésen túl fertőzést okozhat a szemen, vérben, tüdőben és a központi idegrendszerre is veszélyes lehet.

Bár az egészséges emberek kevésbé vannak veszélyben, a meggyengült immunrendszerűek annál inkább. Így a babák, az idős emberek, illetve azok, akik immunrendszer-felerősítésre szorulnak.

A baktérium-szakértők szerint a tanulmány felnyitotta a szemüket. Elizabeth Scott, PhD, a bostoni Simmons College munkatársa elmondta: a felfedezés elgondolkodtat: mi a helyzet például a konyhai papírtörlőkkel, amelyek közvetlen kapcsolatba kerülnek az ételekkel?

Betakarjuk őket velük, beléjük csomagoljuk az élelmiszereket. No és az arcra használt változatokkal, amelyek az archoz és az orrhoz érnek?

A kutatók ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy még nem tapasztaltak a papírtörlőkből származó megbetegedést. Egyetértenek abban, hogy egy tanulmány nem jelenthet okot a mellőzésükre.

Nem kell azt gondolni, hogy ha nincs más, nem törölhetjük bele a papírtörlőkbe a kezünket. Az azonban ajánlható, hogy ha van kéz szárító, akkor inkább használjuk azt, és mindig tartsuk be a minimum 20 másodpercig tartó, alapos kézmosást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.