Tudni akarod, miért lett szakítás a vége?

6 kényes kérdés, amit kénytelen leszel feltenni magadnak...

Fájdalmas dolog, amikor különválnak útjaink valakitől, akit szerettünk - akkor csak az jár az eszünkben, nem lehetne-e visszacsinálni a dolgot. Egy valamit azonban nem árt magunkért megtennünk, már csak a jövőre nézve is: megtudni, mit rontottunk el.

2012.01.02 18:55ma.hu

Ha készülődött is egy ideje már a dolog, szíven üti az embert a szakítás. A harcok, a konfliktusok, a kínos csend, azaz több figyelmeztető jele volt már, hogy elkerülhetetlen a dolog. Az első időszakban csak igyekszik az ember felfogni, mi is történt.

Majd amikor kicsit már lenyugszik, a miérteken kezdi törni a fejét. Ám ha tenni már semmit sem lehet azért, hogy egy kapcsolat megmaradjon, érdemesebb talán tanulni belőle.

Átgondolni, mit rontottunk el, ha mi is hibásak voltunk
- hogy ugyanezeket a hibákat még egyszer ne kövessük el. Vonjuk le a tanulságokat. Milyen kérdéseket kell feltennünk magunknak a szakítás után?

1. Kötöttünk-e felesleges kompromisszumokat?

A szerelem vak, ahogy mondják. A mély érzelmek hatására másként látunk dolgokat - olyan kompromisszumokat is köthetünk, amelyekre semmi szükség, csak hogy a partnerünket megörvendeztessük.

Ám amikor eloszlik a rózsaszín köd, elkezdünk gondolkodni, és rájövünk, hogy a saját érdekeinket is szem előtt kellett volna tartanunk. Ha ez volt a helyzet a legutóbbi kapcsoltunkban, tanuljunk a hibánkból...

2. Mivel járultunk hozzá, hogy véget ért a kapcsolat?

Ez kényes kérdés, de fontos átgondolni, hogy továbbléphessünk. Legyünk teljesen őszinték magunkkal. Ismerjük be, ha hibáztunk, és ennek köze lehetett a kapcsolat megszakadásához. Ha belátjuk és végiggondoljuk a dolgokat, nyugodtabbnak érezzük majd magunkat.

3. Mit szerettünk a másikban?

Gondoljuk át, milyen tulajdonságokat szerettünk a volt párunkban. Párkapcsolat-szakértők szerint ez azért fontos, hogy a haragunkat, csalódottságunkat kibeszéljük magunkból, és a jóra emlékezzünk, azt őrizzük meg a lelkünkben.

Raktározzuk el, ami jó volt, és legyünk vele tisztában, milyen jó tulajdonságokat keresünk majd más partnerben.

4. Mire nincs szükségünk?


Mivel mostmár vannak elképzeléseink arról, mi jelenti számunkra a harmonikus párkapcsolatot, és melyek azok a dolgok, amelyeket nem szeretnénk egy kapcsolatban újra átélni, készítsünk listát az expárunk legrosszabb szokásairól.

Majd amikor újra ismerkedni kezdünk, tartsuk szem előtt ezeket a tulajdonságokat - tudjuk, mik azok, amiket kerülnünk kell. Ugye nem kockáztatnánk ismét és nem akarunk egy újabb, szakítással végződő kapcsolatot?

5. Mi lett volna a jövőben?

Miközben szenvedünk az elvesztett párunk hiánya miatt, érdemes megállni egy pillanatra és elgondolkodni azon, mi lett volna ennek a kapcsolatnak a jövője. El tudtuk volna képzelni a boldog együttélést hosszútávon ezzel az emberrel? Csupán egy illúzió volt, vagy képesek lettünk volna boldogan együtt élni? Ha a válaszunk nem, sokkal könnyebb tovább lépni...

6. Ki változott meg jelentősen?

Ez is egy fontos kérdés. Ha a kapcsolat sok fejfájást okozott nekünk, érdemes átgondolni, ki is változott meg? Vagy az elején is ilyenek voltunk? Ha mi változtunk, találjuk meg az okát annak, ami ide vezetett. Mi miatt éreztük szükségét a változásnak?

Ha a volt párunk változott, annak is lehetnek okai. Ismerjük ezeket? A jövőre nézve fontos látni, milyen dolgok vezettek a konfliktusokhoz, hogy legközelebb ezeket igyekezzünk elkerülni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.