Adjuk meg a másiknak a lehetőséget a gyógyulásra!

Nem annyira bunkóság ünnepekkor szakítani

Sokszor hallhatjuk: ne vessz össze senkivel az ünnepek alatt, és soha ne törd össze a másik szívét karácsony és újév táján! De mi a teendő, ha patthelyzet van? Ha jelen pillanatban is boldogtalanul ücsörögsz valakinek az oldalán?

2011.12.27 18:55ma.hu

Tény, ami tény: hiába csűrjük-csavarjuk, halasztjuk a dolgokat, egy szakításhoz soha nincs "megfelelő idő".

Való igaz, hogy emberségből szokás megfogadni a figyelmeztetéseket, miszerint sose törjük össze a másik szívét és ne vesszünk össze senkivel éppen a karácsonyi ünnepek, szilveszter alatt, vagy netán a születésnapján. Nehéz azonban eldönteni, mikor jobb kimondani a dolgokat.

Tételezzük fel, hogy egy főnök vár a beosztott elküldésével karácsony utánig. Hogy mégse a szenteste előtt jelentse be. Majd inkább a szilveszter utánra halasztja a dolog közlését az illetővel.

Az eredmény? Az ember munkanélküliként kezdi a szép új évet. Persze lehet, hogy az az év ettől még szép lesz, de annyi bizonyos, hogy ez sem tűnik a legjobb megoldásnak.

Sosem jön el a legmegfelelőbb idő arra, hogy valakit elbocsássanak, és arra sem, hogy azt mondjuk a párunknak: ennyi volt, köszönjük.

Hányan ülhetik végig az ünnepeket a kedvesükkel, akinek hosszú ideig keresgélték az ajándékot, ám akivel valójában már nem is érzik jól magukat, akivel boldogtalan a kapcsolatuk?

Az ünnepek pedig felerősítik az érzelmeket - a negatívakat is. A kérdéseket is bennünk: vajon mit keresek én itt? Mit keres ez a pasi/nő mellettem...? Mégis végigcsinálják az ünnepet, sőt, egymás szüleihez is ellátogatnak. Együtt mennek a karácsonyi partikra és újévezni is.

Az eredmény - ha csak 1-2 héttel is később mondjuk ki az elkerülhetetlent - ugyanaz: ha ünnepek után történik a szakítás, a másik azt fogja tudakolni, hogy voltunk képesek így végigcsinálni vele az ünnepet. Hazudtunk a szemébe! És igaza is lesz.

Sőt. Még a barátoknak, a szülőknek is magyarázkodnunk kell - "olyan boldognak látszottak!", mégis mi romlott el néhány hét alatt? Pedig a dolgok nem ez a pár hét alatt romlottak el...Az ünnepekre ezek után rossz szájízzel gondol vissza mindenki.

Soha nincs "legmegfelelőbb idő"

Valóban soha sincs itt a legjobb alkalom egy szakításhoz. Ha tehát most boldogtalanul üldögélünk valaki mellett, érdemes elgondolkodnunk azon, miért is töltjük vele az ünnepet? Miért töltünk vele meghitt pillanatokat és erőltetjük a szánkra a szerelmes szavakat, ha nem jönnek maguktól? Miért hitetjük el a másikkal, hogy a kapcsolat még életképes, amikor nem az?

Hogyan szakítsunk tehát, ha éppenséggel az ünnepekkor telik be nálunk a pohár? A válasz: ugyanúgy, ahogy az év többi részében. Legyünk őszinték a másikkal. Mondjuk el őszintén, mit gondolunk, és miért nem működik ez a kapcsolat tovább.

És ne kezdjük azt ecsetelni, milyen jó is volt minden az elején. Bizonyára már voltak ehhez hasonló beszélgetések, különösen, ha a kapcsolat már jó ideje gyenge lábakon állt.

Hibáztatni általában mindkét embert lehet. Beszélni kell róla - le kell ültetni a másikat és elmondani neki mindent, akár ünnep, akár nem.

Ne feledjük, jobb, ha az ember olyanokkal tölti az ünnepeket, akik valóban szeretik őt. Hiszen ez lenne az egésznek a lényege. Ráadásul az ünnepek napjaiban a másiknak van módja kicsit magához térni és "gyógyulni". Az új esztendőt pedig már új tervekkel is kezdheti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.