Vastag ruha mögé rejtik csontosságukat

Fázik, törik, sárgul: az étkezési zavarok 5 ordító jele

Akik nagyon szeretnek enni, elképzelni sem tudják, hogy vannak, akik rá sem bírnak nézni az ételekre és csontsovánnyá fogyasztják magukat. Az étkezési zavarok jeleit észre lehet venni - csak figyelni kell.

2011.12.14 16:55ma.hu

Számos szülő mondja azt az orvosoknak, amikor gyermeke már-már anorexiás állapotban kórházba kerül, hogy észre sem vette: nem eszik.

A problémával küzdő fiatalok jó része igyekszik minden eszközzel eltitkolni a szülei előtt, hogy mániákusan fogyókúrázik - például lehúzza a vécén az ételt, csak ne kelljen megennie.

Pedig az étkezési zavarnak akkor is van jele, ha az étkezés kihagyása nem jut a szülő tudomására. Azt ugyanis nem lehet nem észrevenni, hogy az illető túl gyorsan és túl sokat fogy, de vannak itt egyéb árulkodó jelek is:

- A komolyan alultáplált nőknél fokozottabb testszőrzet jelentkezik, hogy a testüket melegen tartsa. Látványos bizonyos vitaminok és ásványi anyagok hiánya is. Erősebb lesz a szőrzet és törékenyebb a köröm, a túl kevés biotin hatására. A vashiány miatt a haj fokozottan hullhat.

A niacin hiánya ekcéma-szerű bőrproblémát okoz, a cinké pedig száraz, repedezett bőrhöz vezet. A fakó, vagy szürke arcbőr a fontos tápanyagok hiányáról árulkodik. Az éhezés fokától függően, a tünetek néhány héten belül láthatóak.

- Sárga fogak: az anorexia könnyen észrevehető, hiszen a nő extrém mértékben sovány. A bulímiás már nehezebben kiszűrhető, különösen, hogy kissé túlsúlyos. Ha azt gyanítjuk, hogy az illető hánytatja magát, sárga vagy repedt fogai elárulják, a gyomorsav ugyanis rongálja a fogzománcot.

A bulímiás általában két ujját használja, hogy meghánytassa magát, figyeljük meg, van-e valamilyen eltérés az ujjak felületén. A bulímiás szeme fokozottan véreres lehet - mivel a hányás miatt erőlködik. Ez napok alatt normálissá válhat és a fogait is kezelheti, ezért sok esetben nehéz rájönni a problémára.

- Alacsony önértékelés: az étkezési rendellenességekkel küzdő nőknek alacsony az önbizalmuk, testüket illetően folyamatosan kritikákat fogalmaznak meg. Az anorexiások egyedül "esznek", a bulímiások kerülik a közös nyilvános vécéket.

Az alacsony káliumszint, az elektrolit és a nátrium hatással van az energiára, ezért gyakori, hogy depresszióba esnek. Nemigen tartják a szemkontaktust, a vállak kissé előreesnek, rossz higiénia vagy ápolatlanság jellemezheti őket. Van, aki vaskos nyaklánc vagy több réteg ruha mögé rejti egyre nyilvánvalóbb csontosságát.

- Elmaradt menstruáció: ha egy nő nagymértékben lekorlátozza a kalóriabevitelét, elmarad a vérzése. Ez biztos jele az anorexiának. Nagyon gyors segítségre van szüksége, mert ez az étkezési rendellenesség vezető halálok a pszichiátria rendellenességek között.

- Változások a megjelenésben. A fiatal lány családtagjai és barátai tudják, hogyan nézett ki korábban, ezért feltűnő, ha jelentős változást mutat a külseje.

Régebbi fényképek segíthetnek abban, hogy az illetőt szembesítsük azzal, hogy fest most. Ha elismeri a problémáját, sokkal könnyebb segíteni rajta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.