Képek: Nem anorexiás, csak nem tud hízni

Mindössze 25 kilós, hiába tömik ételekkel - az orvosok tehetetlenek

Az emberek nagyobbik része bármit megadna azért, hogy kontroll nélkül mindent ehessen, amit csak megkíván, de ne hízzon tőle. A 21 éves Lizze Velasquez ezzel szemben bármit megadna azért, ha az elfogyasztott ételeknek csak a negyede lerakódna a testén.

2010.06.29 18:15ma.hu

Lizzie Velasquez élete folyamatos küzdelem a kilókkal – csakhogy nem úgy, ahogy az emberek többségének. Míg többségünk a feleslegtől szeretne megszabadulni, Lizzienek az okoz fejtörést, hogy hogyan tartsa magában a kalóriákat.

A Texas állambeli Austinban élő 21 éves lány negyedórás időközönként összesen napi 5-8000 kalóriát fogyaszt, súlya mégis mindössze 25 kilót nyom. Az első ránézésre anorexiásnak tűnő fiatal lány betegségével szemben az orvosok teljesen tanácstalanok.

Lizzie a saját blogján számol be róla, hogy rajta kívül összesen 3 hasonló esetről tudnak a világon, egy 30 éves angliai nőről, Amandáról és egy 13 éves lányról, Abigailről, aki Lizziehez hasonlóan Austinban él.

A lány a Telegraph című lapnak elmondta, minden egyes dekától nagyon izgatottá válik, de hiába tömi magába folyamatosan a csokit, pizzát, fánkot és fagylaltot, nem képes hízni.

Attól pedig kifejezetten dühös lesz, ha azzal vádolják, kényszeres koplaló. A vizsgálatok szerint Lizzie egy nagyon ritka, úgynevezett veleszületett progeroid szindrómában szenved, ami az idő előtti öregedés egy speciális fajtája.

A szervezet a szokásosnál gyorsabban dolgozza fel a zsírt az arcról és a test egyéb pontjairól, kísérő tünetként pedig megjelenik a csőrszerű arc, a kidudorodó vénák és a ritkuló haj.

A tüneteket tehát ismerik, de a specialisták sem azt nem tudják megmondani, hogy mivel lehetne a folyamatot helyrehozni, sem pedig azt, mire számíthat Lizzie és a hozzá hasonló másik két beteg.

Lizzie koraszülöttként jött világra, súlya nem érte el a 80 dekát, de betegsége nemcsak a kinézetében okoz problémákat: egyik szemére vak, a másikkal pedig rendkívül rosszul lát.

Jókedvét viszont nem tudta befolyásolni a veleszületett betegsége: vidám, optimista lány, aki egyetemre jár és motivációs szakemberként szeretne segíteni azokon, akik valamilyen problémával küzdenek.

„Normális életet élek, amennyire csak lehet, nem foglalkozom a göröngyökkel, csak felemelem a fejem és mosolyogva megyek az úton.” – írja a személyes blogján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.