Ki mit bányász a neten?

A tipikus függő 30-as éveiben járó és egyedülálló...

Naponta hány órát tölt Ön az interneten? Nem csupán információk előbányászása, vagy e-mailek írása miatt, hanem azért is, hogy fórumokra és randi-oldalakra írogasson, játsszon, zenéket és filmeket töltsön le. Vajon képes visszafogni magát?

2011.10.30 12:00topshop.hu

Nem könnyű manapság megállni, hogy ne kapcsoljuk be a laptopot. Vajon Ön képes visszafogni magát, és időben kikapcsolni a számítógépet, vagy az internet iránti vonzalma már szenvedélyévé vált? Ebben az esetben egy újonnan megjelent kórról van szó: az internetfüggőségről. Olvasson tovább, hogy megtudja, hogyan lehet felismerni és kezelni.

Miért alakul ki az internetfüggőség? A válasz az internet természetében rejlik, melyben a döntő tényező a kommunikáció és a szórakozás keveréke. Az internet korlátlan lehetőséget kínál a kommunikációra, szocializációra, információcserére, és ezek mindegyike vezethet függőséghez.

Számos felhasználó érzelmi kötődést érez a netes társak iránt, és az emberek a mindennapokból virtuális közösségekbe menekülnek, ahol megváltoztathatják az identitásukat, és ideális személyiségekké válhatnak - azzá lehetnek, amik a valós életben is lenni szeretnének, de amire valami miatt nem képesek.

Vajon Ön is veszélyben van?

Az internetfüggőség elsősorban olyan embereket érinthet, akik természetüknél fogva befelé fordulóak, vagy pszichológiai zavarral küzdenek (depresszió, alacsony önbizalom, az elfogadás hiányától való félelem).

A veszélyeztetettek körébe nők és férfiak egyaránt tartoznak, és egy amerikai kutatás kimutatta, hogy a tipikus függő harmincas éveiben járó egyedülálló személy. Egy átlagos függő heti harminc órát tölt el a világhálón (a munkavégzéssel kapcsolatos netezés nélkül).

Vészjelek

Hogyan tudja megállapítani, hogy kialakult-e Önnél az internetfüggőség? Ha legalább egy a következő állítások közül illik Önre, ideje megkongatni a vészharangokat:

- akkor is az internetre gondol, ha szabadságon van, szabadidős tevékenységet végez, vagy családja, barátai körében tartózkodik,
- csak úgy érzi magát boldognak, ha bejelentkezett a világhálóra, 
- miközben számítógépezik, egyszerre érez bűntudatot és elégedettséget, - egy ismeretlennel történő viszony lehetőségét csábítónak találja; ez különösen akkor veszélyes, ha párkapcsolatban él,
- nincs ellenőrzése az internet használata felett,
- problémák esetén legelőször az internethez fordul, s ugyanezt teszi, ha javítani szeretne a kedélyállapotán,
- a „szörfözés” a világhálón fontosabb, mint a társaság, inkább tesztel új szoftvereket és böngészőket.

Mivel foglalkoznak a nők a világhálón, és mivel a férfiak?

A nők romantikát keresnek és szépségápolási tippeket. A nők flörtölni szeretnének, a férfiaknál nagyobb mértékben keresnek barátokat és szépségápolási tippeket. A virtuális közösségek megadják nekik a hovatartozás érzését, és lehetővé teszik számokra a biztonságos környezetben történő szocializációt. Szeretnek valaki másnak a bőrébe bújni, és titkolják valós környezetüket.

A férfiakat mindenek előtt a pornó érdekli. Nagyon fogékonyak a vizuális stimulációra, olyan szexuális fantáziáikat akarják megvalósítani a neten, amelyekre hiába kérnék a partnerüket. A virtuális szex mellett szintén sok időt töltenek interaktív számítógépes játékokkal. Nagymértékben érdeklik őket az autók és a sport is.

Fenyegetheti az internet az állását?

Ha az internetfüggőség kiterjed a munkaidőre is, a függőségben szenvedő elveszítheti az állását. Hogyan veheti észre a munkaadó a figyelmeztető jeleket?

1. Az alkalmazott hatékonysága drasztikusan lecsökken, gyakran hibázik. 2. Alacsony minőségű munkát végez.
3. Munkavégzés közben szórakozott, felületes, máshol járnak a gondolatai. 4. Az alkalmazott ritkán hagyja el a munkahelyét, és tovább marad bent, mint szükséges.

5. A munkatársak társaságát kerüli.

Eljött a cselekvés ideje – terápia négy lépésben

1. Alaposan utánajárni az összes feltűntetett szindrómának, és őszintén bevallani, ha a probléma érinti.

2. Találja meg a függőség okát. Derítse ki, miért fut az élet elől, és mi mindenről mond le azért, hogy a számítógép előtt maradhasson.

3. Készítsen akciótervet a probléma megoldásához:

- fokozatosan csökkentse a világhálón töltött időt, amíg el nem ér egy indokolható mértéket, tűzzön ki célszámokat, hány órával kívánja minden héten csökkenteni a netes órák számát – ha nincs más megoldás, állítsa be az ébresztőóráját,

- csak azokat a weboldalakat látogassa, melyekre tényleg szüksége van, 
- kerülje a chat-szobákat, fórumokat és egyéb felesleges, időt rabló helyeket,

- csökkentse az e-mail kapcsolatainak a számát arra a minimumra, amire leginkább szüksége van,

- keressen egyéb hobbit, és kezdjen el önmagával foglalkozni,
- tekintse az internetet időszakos szórakozási lehetőségnek, ne legyen egy rossz megszokás.

4. Ha mindez nem elég, kérjen segítséget. Először forduljon a családjához, csak utána egy specialistához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.