Megszállottan használják az internetet

Növelheti a fiatalok agresszióját az internetfüggőség

Azok a tinédzserek, akik sok időt töltenek az interneten, hajlamosabbak az agresszív viselkedésre - derül ki egy tanulmányból.

2009.02.25 13:00ictpress

A több mint 9400 tajvani fiatal megkérdezésével készült tanulmány szerint az internetfüggő fiatalok közül nagyon számban kerülnek ki azok, akik megütöttek, megfélemlítettek vagy meglöktek valakit az elmúlt év során. A Journal of Adolescent Health-ben publikált kutatási eredmények azonban nem bizonyítják, hogy az internetfüggőség egyértelműen erőszakos viselkedést szül a gyerekek körében.

Lehetséges, hogy az erőszakra hajlamos tinédzserek megszállottabban használják az internetet - közölte Dr. Chih-Hung Ko, a tajvani Kaohsiung Orvosi Egyetem vezető kutatója. Az minden esetre bizonyított, hogy a média - legyen szó akár tévéről, moziról, vagy videójátékról - befolyásolja a fiatalok viselkedését. A kutatás rámutat, hogy a szülők felelőssége a gyermekek internet-használatának, és az ebből fakadó viselkedési problémák felügyelete.

Az internetfüggőség jelei a kutatást végző csapat szerint egyértelműek, a gyerekek rosszkedvűek és hirtelen haragúak lesznek néhány internet-használat nélküli napot követően, sőt egyéb tevékenységeiket is lemondják a minél több online töltött idő érdekében, írja a Reuters. Azok a tinédzserek, akikre illenek az internetfüggőség jelei, sokkal inkább hajlamosak az erőszakra, mint társaik.

A chat-elés, a szerencsejáték és játék, a fórumozás és a felnőtt tartalmak látogatása összefüggésbe hozható az agresszív viselkedéssel. Azonban azok a fiatalok, akik online kutatásra és tanulásra használják az internetet jóval kevésbé mutatkoztak hajlamosnak erőszakos viselkedésre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.