Soha nem látott mélyrepülés

Az internetezők minden eddiginél pesszimistábban kezdik a 2009-es évet

A pesszimisták aránya minden eddiginél magasabb, 91 százalék azok aránya, akik szerint hazánkban rossz irányba mennek a dolgok.

2009.02.09 15:40ma.hu

A pesszimizmus jellemző az internetezők közhangulatára, amire a jelenlegi gazdasági helyzet is rányomja a bélyegét – írja a NRC Piackutató felmérése. A nethangulat index értéke egy hónap alatt 6 pontot esett, és január végén az eddig mért legalacsonyabb értékén, 14 ponton állt. A pesszimisták aránya minden eddiginél magasabb, 91 százalék azok aránya, akik szerint hazánkban rossz irányba mennek a dolgok. A legutóbbi negatív rekordot 2008 áprilisában mérték, az akkori 17-es értéken ált meg a skála.

A nethangulat index ötvenes értéke tekinthető középpontnak. A középpontnál alacsonyabb értékek pesszimista, az ennél magasabb értékek optimista hangulatot jelentenek. A középponttól való távolság a pesszimizmus vagy az optimizmus mértékét határozza meg. Eszerint az internetezőket az elmúlt tizenkét hónap mindegyikében borúlátó hangulat jellemezte. Az optimisták aránya január végén mindössze 5 százalék volt, azoké pedig, akik szerint Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok, minden eddiginél magasabb, 91 százalék. Ezúttal a két nem képviselői körében is hasonlóan csökkent az index értéke, ami a férfiak esetében 14 ponton állapodott meg, a nők körében pedig ennél alacsonyabb, 13-as értéket vett fel.

Az életkort vizsgálva megállapíthatjuk, hogy az év elején az 50 év alattiak tekintetében igen erős a pesszimizmus (18-29: 13 pont – 30-39: 12 pont -40-49: 10 pont), míg az ötven év felettiek az átlagnál jóval derűlátóbbak (21 pont) – ahogy a falvakban élők (16 pont) körében is magasabb volt az index értéke, mint a Budapesten élők körében (10 pont).

Az intézmények presztízse nem változott jelentősen

Az elmúlt hónapban mindegyik vizsgált intézmény presztízsének megítélése pár tizeddel romlott a korábbi hónaphoz képest, de e változások nem haladják meg a hibahatár által adott mértéket. A párhuzamos csökkenések hatására a listán elfoglalt helyezések nem változtak: az élen a nemzetközi szervezetek állnak, míg a kormány, a parlament és a politikai pártok továbbra is sereghajtók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.