Megszűnt a korlátlan mobilinternet

Eltüntetik a teljesen korlátlan internet előfizetést Magyarországon

A Magyarországon a még gyerekcipőben járó mobilinternet egyre népszerűbb, így a cégek az üzleti érdekeit nézve, és mert lassú a fejlődés ezért egyelőre eltüntetik az összes létező teljesen korlátlan előfizetést.

2009.02.04 09:37ictpress

Elméleti szinten a Vodafone-nál és a T-Mobile-nál is van ilyen tarifa, gyakorlati szinten azonban már eltűntek ezek a fajta hozzáférések - közölte a HWSW informatikai híroldal.

A forgalmi korlát nélküli mobilinternetet még 2002-ben vezette be a Vodafone, igaz ez akkor még GPRS rendszeren alapult. A HSDPA alapú korlátlan netcsomagot a cég 2007 májusában vezette be, ami 40 településen volt elérhető. Adatmennyiségi korlátozás nem volt, egyedül az állománycserélő alkalmazások esetén, ahol maximum havi 5 gigabájtot lehetett letölteni.

Az előfizetők száma már meghaladta a félmilliót, és a rengeteg adatcsere miatt, a vállalatok azzal néztek szembe, hogy a rendszerük lassan túlterhelődik. Mivel a hálózatbővítés költséges és lassú folyamat ezért az egyedüli megoldás a felhasználók korlátozása.

A Vodafone az olyan ügyfeleinek, akik korlátlan internetes tarifacsomagra fizettek elő, azok esetében 5 GB adatforgalom felett a csúcsidőben, 10 GB felett csúcsidőn kívül is korlátozzák a sávszélességét.

A T-Mobilenak a P2P (fájlcserélő) forgalmat használó ügyfelei számíthatnak arra, hogy a letöltési és feltöltési sebességüket korlátozzák 130/40 kilobitről (letöltés/feltöltés) 8/4-re. Illetve akik hét nap alatt meghaladják a 20 GB adatforgalmat azok is számíthatnak korlátozásra.

A Pannon esetében már nem lehet előfizetni a korlátlan netre, ezt február 2-ig lehetett megtenni, most már csak az 5 és 10 GB-os csomagokat kínálja a vállalat. Akik viszont eddig előfizettek azokat nem fogják korlátozni, egyedül csak akik torrent letöltéseket használnak - adta hírül a HWSW.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.