Nem lesz akadály a hiányzó vér?

Csoda: 2 éven belül kipróbálhatják az emberi kéz alkotta vért!

Két-három éven belül önkénteseken is tesztelhetik az emberi kéz alkotta vér hatékonyságát: elképesztő lehetőségeket tartogat.

2011.10.28 08:15ma.hu

Két esztendőn belül kipróbálhatják az őssejtekből létrehozott, mesterséges vért brit betegeken.

Fantasztikusan hangzik, de lehetővé válna az ipari mennyiségű vér előállítása, amelye a transzplantációs várólisták hosszát jelentősen lecsökkentené, és természetesen rengeteg életet menthetne meg: az autóbalesetet szenvedettek, a harctéren megsérültek gyorsabb segítséghez jutnának.

A szívátültetettek, a bypass műtéten átesettek, a rákbetegek ugyancsak profitálhatnak a mesterséges vérből, a vérellátás garantált lenne, a vér megfelelő mennyiségével nem volna többé gond.

Mi több: az emberi kéz által előállított vér fertőzésektől mentes lenne, és gyakorlatilag bárkinek lehetne adni, vércsoporttól függetlenül.

A remény az angliai Edinburgh és Bristol egyeteméről érkezett: az egyetemek kutatói először állítottak elő több ezer millió vörösvérsejtet őssejtekből, melyeket a csontvelőből nyertek. Egy átlagos vérátömlesztéshez azonban 2,5 millió vörösvértest kell, azaz a mennyiség még nem elegendő.

Az embriók életének első napjaiban levett sejteket könnyebb nagy számban szaporítani, ám mindeddig nem állítottak elő kutatók ennyire élethű vért. Ha kiváló a recept, elméletileg egyetlen embrió biztosítani tud majd minden sejtet valamennyi brit vérellátásához.

Marc Turner edinburgh-i professzor elmondta, "univerzális donor" elkészítése szükséges, azaz O-negatív vértípusé. Ezt ugyanis a népesség 98 százalékának be tudják majd adni.

A professzor szerint 2-3 éven belül készen állnak arra, hogy az emberi kéz alkotta vért egészséges önkénteseken is kipróbálják - először csak egy teáskanálnyi adagot kapnának.

Mindezt nagyszabású vizsgálat követi majd, de a mesterséges vért egy évtizeden belül rutinszerűen használni kezdhetik az orvosok. Húsz éven belül pedig már olyan mennyiségben állíthatnák elő a vért, amely az egész nemzet orvosi szükségleteit kielégítené - tette hozzá Dr. Turner.

Persze kritikák is felhangzanak a felfedezés kapcsán, miszerint nem szép dolog "kizsákmányolni" egy meg nem született csecsemőt "alkatrészei" miatt, és felhasználni, hogy előrevigye az orvostudományt.

Ám Turner szerint a sejtek használatát illetően igen számos szabályozás létezik, mely tartalmazza, hogy tisztelettel bánnak azokkal, valódi tudományos és orvosi okokból alkalmazzák őket és nem triviális módon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.