Disznó szerencse a betegeknek

Egy évtizeden belül jöhet a transzplantálható sertéstüdő

Ausztrál kutatók olyan előrelépést értek el, amely egy évtizeden belül lehetővé teheti, hogy sertések tüdejét ültessék át emberekbe.

2010.02.10 15:56MTI

A sertésszerveket korábban alkalmatlannak ítélték emberekbe történő szervátültetésre, mert működésük leállt a transzplantáció után. Melbourne-i orvoskutatóknak azonban sikerült megoldaniuk a problémát, miután egy másik kutatócsapat a St. Vincent kórházban genetikai módosítással elhárította az egyik legfontosabb kilökődési akadályt. A The Alfred kórház orvosai megmutatták, hogy a sertéstüdőn átáramoltathatnak emberi vért, ezáltal sikeresen oxigenizálhatják a vért egy bizonyos ideig - közölte kedden az újdonságot a kórház szóvivője.

Az eredmény azt jelzi, hogy a sertéstüdők átültetése életet veszélyeztető betegséggel élő emberekbe lehetségessé válhat a jövőben.

"A vér oxigén nélkül lépett be a tüdőbe, majd oxigénnel ellátva lépett ki, pontosan ez a tüdő szerepe"
- mondta Glenn Westall a Melbourne-i Herald-Sun című napilapnak.

A szakember úgy véli, ez jelentős előrelépés az elmúlt 20 évben elvégzett kísérletekhez képest. A kórház orvosai szerint a fejlesztés azt mutatja, hogy a tesztmodell alapján sikeres lehet a transzplantáció is. Megjegyezték azonban, hogy a klinikai próbákra vélhetően öt-tíz évet még várni kell.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.