Se tájékoztató, se pszichológus

Nem csak a donorok hiánya hátráltatja a transzplantációkat itthon

A kórházak jelentős része nem rendelkezik a donorok kiválasztását, gondozását segítő műszerekkel, sok helyen nincs pszichológus és olyan tájékoztató sem, amellyel elkerülhető lenne a hozzátartozók tiltakozása a transzplantációs célú szervkivétel ellen.

2010.04.02 08:09Magyar Nemzet

Míg az uniós listán Spanyolország vezet, Magyarország a középmezőnybe tartozik a szervadományozási hajlandóság szempontjából: a 16. helyen áll a 26 adatközlő állam közül.

Az EBF jelentése szerint a közép-európai régió tagországai közül Magyarország csak Lengyelországot előzi meg az egymillió lakosra jutó donációk számában. A jelentés szerint míg nemzetközi viszonylatban a donorokból eltávolított szervek 97,87 százaléka esetében sor kerül a transzplantációra, Magyarországon ez az arány csak 78,01 százalék volt 2008-ban.

A felügyelet megállapította: feltétlenül szükséges a diagnosztikai eszközpark fejlesztése, hiszen például az agyhalottak hosszú megfigyelési idejét kiváltó háromfajta műszeres vizsgálat közül csak az intézmények kevesebb, mint felében található meg legalább az egyik, és más, esetleg szükséges vizsgálatok - például mellkasröntgen, szívultrahang - sem érhetők el sokszor ügyeleti időben - olvasható a Magyar Nemzetben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.