Döbbenet: képesek utánozni rugalmasságát

Vörösvértestet utánzó nanorészecskét fejlesztettek ki

A szakembereknek sikerült létrehozniuk olyan nanorészecskéket, amelyek képesek utánozni a vörösvértestek rugalmasságát és élettartamának hosszát.

2011.01.13 16:10drinfo.hu

A tudósok most abban reménykednek, hogy ezeknek az apró részecskéknek a segítségével tovább fejlődhet a nanomedicina - esély van arra ugyanis, hogy az új fejlesztésnek köszönhetően könnyebb lesz az új gyógyszereket bejuttatni a szervezetbe.

" Úgy gondoljuk, hogy ez a fejlesztés igazán nagy lépést jelent a nano-orvostudomány szempontjából." - mondta Joseph DiSimone vezető kutató.

" A nanorészecskék kikísérletezése igazán nagy kihívás volt, az eredmények azonban minden várakozást felülmúltak." - tette hozzá.

A mesterséges sejteket egy olyan rugalmas anyagból hozták létre, amelynek formáját és rugalmasságát a tudósok folyamatosan képesek változtatni.

Ennek köszönhetően könnyen elérhetik, hogy a részecskék jóval hosszabb ideig keringjenek a szervezetben, mint a normál vörösvérsejtek. Ez azért lehetséges, mert a rugalmas részecskék élettartama sokkal hosszabb, mint a merevebbeké.

Az egereken elvégzett kísérletek is ezt támasztották alá: a leghajlékonyabb nanorészecskék ugyanis 30-szor hosszabb ideig maradtak a véráramban, mint azok, amelyek merevek voltak - írja a Proceedings of the National Academy of Sciences.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.