Csökken a szívbetegség, ha addig ráhajtunk

Elég három óra - de akkor aztán essünk neki!

Három óra erőteljes edzés a héten csökkenti a férfiaknál a szívbetegség kockázatát - mutatta ki egy új tanulmány.

2011.10.18 14:25ma.hu

Ha nem is minden nap, de heti három óra hosszát érdemes kicsit ráhajtaniuk a férfiaknak: egy új tanulmány szerint 3 óra erőteljes edzés egy héten 22 százalékkal csökkenti a szívbetegségek kialakulásának rizikóját.

A Harvard kutatói rájöttek, hogy a csökkent kockázatnak nagyjából 38 százaléka az edzés jótékony hatásainak köszönhető, ugyanis az előnyös hatással van a "jó" (HDL) koleszterin szintjére.

A kutatás a Medicine & Science in Sports & Exercise lapban jelent meg. 1239 férfit vizsgáltak, akik beszámoltak arról, mennyit mozognak egy héten.

A kutatók analizálták a koleszterinszintjüket, ahogyan a gyulladás- érzékenységüket és az inzulinérzékenységet is. 1994 és 2004 között a férfiak közül 454-en szenvedtek el nem halállal végződő szívrohamot, vagy hunytak el koszorúér-betegség miatt.

Közülök 412 férfit hasonlítottak össze a 827, szívproblémák nélkül élő férfiak kontrollcsoportjával. A szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorai gyakoribbak voltak az előbbi eseteknél, mint a kontrollcsoportban - mondta el Andrea Chomistek.

Azok a férfiak, akik elszenvedték a nem halálos szívrohamot, illetve meghaltak koszorúér-betegségben, kevesebb 'jó' koleszterinnel rendelkeztek és több "rosszal" azaz LDL-el. Nagyobb esélyük volt a magas vérnyomásra, illetve a cukorbetegségre is - tette hozzá a kutató.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.