Ne szórjuk olyan veszettül!

Sok só, kevés kálium: biztos "recept" a szívbetegségekhez!

A nagy mennyiségű só és elégtelen mennyiségű kálium fogyasztása együttesen nagyobb mértékben növelhetik a szív-érrendszeri megbetegedések és a halálozás kockázatát, mint külön-külön.

2011.07.18 13:00medipress.hu

Már a korábbi kutatások is kimutattak összefüggést a magas vérnyomás és a magas sóbevitel illetve alacsony káliumbevitel között.

A mostani tanulmány szerzői arra hívják fel a figyelmet, hogy a nagy mennyiségű és elégtelen mennyiségű kálium fogyasztása együttesen jobban növelheti a szív-érrendszeri megbetegedések és a halálozás kockázatát, mint külön-külön.

Dr. Frank B. Hu,
a Harvard Orvostudományi Egyetem kutatója szerint a nagy mennyiségű nátrium és a túl kevés kálium dupla kockázatot jelent a szív- és érrendszeri betegségek és a halálozás szempontjából.

Annak ellenére, hogy a nátrium és a kálium egymástól függetlenül hat, a magas káliumszint bizonyos fokig ellensúlyozhatja a magas nátriumszint hatását. A magas nátriumszint káros hatásait azonban nem lehet teljesen kitörölni a káliumban gazdag étrenddel.

Az Archives of Internal Medicine júliusi számában Hu kutatócsoportja 12 267 személy egészségügyi adatait vizsgálta 1988 és 2006 között.

A só és a kálium szerepének, valamint a szív-érrendszeri megbetegedések és a halálozás kockázatának meghatározása érdekében a kutatók ezek egymáshoz viszonyított arányát elemezték.

Az átlagosan 14,8 éves utánkövetési időszakban 2270 személy halt meg, közülük 825 szív-érrendszeri betegségben és 443 pedig szívbetegségben.

Az egyéb változók, például nem, etnikum, testsúly, vérnyomás, iskolai végzettség és testmozgás figyelembevétele után a kutatók kimutatták, hogy a magas sóbevitel a halálozás kockázatának 20 százalékos megnövekedésével, a magas káliumbevitel pedig a halálozás kockázatának 20 százalékos csökkenésével hozható összefüggésbe.

Ráadásul a magas sóbevitel és az alacsony káliumbevitel együttesen jelentős kockázati tényezőnek bizonyult a szív-érrendszeri megbetegedések és a szívbetegség szempontjából.

Hu azt tanácsolja, hogy továbbra is a nátrium mennyiségének csökkentésére kell törekedni az étrendben, különösen a feldolgozott élelmiszerekben, és oda kell figyelni a megfelelő mennyiségű kálium bevitelére is, amit különösen a zöldségekből és gyümölcsökből lehet kinyerni. E két dologra pedig párhuzamosan kell odafigyelni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.