Fontos a kálium mennyisége

Banánnal a magas vérnyomás ellen?

A legújabb kutatások kimutatták, hogy a sok káliumot tartalmazó gyümölcsök, mint a banán gyakori fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, sőt, a már kialakult magas vérnyomásra is jótékony hatást fejt ki.

2008.08.06 14:30medipress.hu

A magas vérnyomás továbbra is az orvoshoz fordulás leggyakoribb oka az Egyesült Államokban - jelentette ki két tennessee-i kutató a The Journal of Clinical Hypertension e havi számában.

Dr. Mark C. Houston a Vanderbilt Orvosi Egyetemről és Dr. Karen J. Harper a Harper Orvosi Kommunikációs cégtől kimutatta, hogy a kálium optimális mennyiségének bevitele lehet az egyik oka annak, hogy a vegetáriánusok és bizonyos populációk körében ritkább a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya.

Azokban a társadalmakban, ahol nátriumban szegény, viszont káliumban gazdag, elsősorban gyümölcs- és zöldségtartalmú étrenden élnek, csak az emberek 1 százalékában alakul ki magas vérnyomás betegség.

Ezzel szemben a fejlett országokban, ahol sok nátriumot (sót) és előre gyártott ételeket esznek, ott 3-ból 1 ember vérnyomása lesz magas. A tipikus amerikai étrend a szükségletekhez képest kétszer annyi nátriumot és feleannyi káliumot tartalmaz.

A kevés kálium fogyasztása magas vérnyomást okoz. Houston és Harper közölt cikkében, az általuk áttanulmányozott tudományos cikkek alapján kijelentették, hogy ha az amerikai társadalom növelné a kálium bevitelét, akkor a magas vérnyomású felnőttek száma 10 százalékkal csökkenhetne.

"A nátrium bevitel csökkentése és a kálium fogyasztás növelése valószínűleg a legjelentősebb étrendbeli változtatás (a fogyás után), mely a magas vérnyomás csökkentésére szolgál" - mondták el a szerzők.

Az American Heart Association ajánlásai közt szerepel 2006 óta, hogy az optimális kálium-fogyasztás napi 4,7 gramm.

További kutatásoknak megfelelően az étrendünknek legalább 500-1000 mg magnéziumot és több mint 800 mg kalciumot kell naponta tartalmaznia, ahhoz hogy normális értéken tarthassuk a vérnyomásunkat. Ezt sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával érhetjük el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.