Kevesebb kalória, több mozgás, hosszabb élet

Tippek és tanácsok nem csak magas vérnyomásos betegeknek

Napjainkban ritka az az orvosi vizsgálat, amelynek keretében nem kerül sor vérnyomásmérésre, azonban mégis célszerű rendszeres időközönként otthon is ellenőrizni a vérnyomásunkat.

2008.05.06 13:33ma.hu

Ez természetesen kiemelten igaz azokra a felnőttekre, akiknél jelen vannak a magas vérnyomás kockázati tényezői, például: 
- 40 évesnél idősebb,
 - családjában gyakori a magas vérnyomás, 
- túlsúlyos,
 - mozgásszegény életmód.


Hogyan mérjem a vérnyomásom?

 Annak érdekében, hogy a mért vérnyomásértékek összehasonlíthatóak legyenek fontos, hogy a vérnyomásunkat, amennyire megoldható, közel azonos körülmények között mérjük, s betartsuk a következő utasításokat: - Vezessünk vérnyomásnaplót, amelyben a mért vérnyomásadatokat rögzítjük.
 
A naplót minden mérés alkalmával készítsük kezünk ügyébe, így könnyen fel tudjuk jegyezni a mért értéket.
 
- A mérés előtt fél órával már ne dohányozzunk, ne igyunk se kávét, se alkoholt, közvetlenül a mérés előtt pedig 3-5 percet pihenjünk ülve.

 - A méréskor egy kényelmes székben a háttámlának dőlve helyezkedjünk el úgy, hogy a lábunkat ne tegyük keresztbe, s a mérés alatt kerüljük a beszédet. 

- A mérés a csupasz felkaron történjen úgy, hogy az alkarunk az asztal lapján nyugszik és izmainkat elernyesztjük. Ebben a helyzetben a vérnyomásmérő mandzsettája a szívünk magasságában van.
 
- A reggeli mérést feltétlenül a vérnyomáscsökkentő gyógyszer bevétele előtt végezzük el, hogy a gyógyszer hatékonyságáról pontos képet lehessen kapni.


Milyen értékű kell, hogy legyen a vérnyomásom? 

- A vérnyomást érdemes hitelesített vérnyomásmérővel végezni. 

- A vérnyomásértékeket „higanymilliméterben” (Hgmm) adják meg. Az otthon mért vérnyomásadatok megbízhatóbban és jobban jelzik előre az esetleges szív-érrendszeri megbetegedéseket, mint a rendelőben mért értékek. 

- Az „otthoni vérnyomás” kevésbé változékony és mintegy 5-10 Hgmm-el alacsonyabb a „rendelői vérnyomásnál”. 

- Az orvosi rendelőben történő mérésnél a 140/90 Hgmm érték felett tekintik magasnak a vérnyomást. 

- Fontos, hogy amennyiben cukorbetegségünk vagy vesebetegségünk van, akkor még ennél is alacsonyabb vérnyomás elérése a cél. 

Hogyan tarthatom karban a vérnyomásomat? 

A magas vérnyomás gyógyszerrel jól kezelhető. Ahhoz azonban hogy ki se alakuljon a következő tanácsokat érdemes betartani: 

- Táplálkozzunk egészségesen és csökkentsük a súlyfeleslegünket!
 
- Mozogjunk többet!
 
- Ellenőrizzük rendszeresen a vérnyomásunkat! 

- A dohányzást teljes mértékben hagyjuk el!
 
- Amennyiben magas vérnyomás miatt gyógyszert szedünk, az orvos utasításai szerint járjunk el!


Hogyan táplálkozzam? 

- A zöldségek és gyümölcsök a kálium, a magnézium, a vitaminok és rostok gazdag forrásai - fogyasszunk minél többet belőlük! 

- Együnk sok fehérjében és magnéziumban gazdag halat és tengeri ételt! 

- A naponta bevitt kalória közel egyharmada a zsírokból származik. A túlsúly leadása érdekében csökkentsük a mennyiségüket, illetve a disznózsír helyett inkább használjunk olajat! 

- A gabonafélék az energia és a rostok legfőbb forrásai. Válasszunk teljes őrlésű lisztből készült péksüteményeket!
 
- A gyorséttermi ételek nagyon sok zsírt és adalékanyagot tartalmaznak, ezért ezek fogyasztását lehetőleg kerüljük! 

- Az ütőitalok rengeteg cukrot és felesleges kalóriát tartalmaznak. Ha szomjasak vagyunk, igyunk helyettük inkább vizet, vagy gyümölcsteát! 

- Csökkentsük a napi kávéadagunkat, és lehetőség szerint térjünk át a koffeinmentes verzióra! 

- Az édességek szintén nagyon sok cukrot és „üres kalóriát” tartalmaznak. Ha tehetjük, válasszunk alacsony zsírtartalmú édességet, és csökkentsük a teába vagy kávéba tett cukor mennyiségét is!
 
- Fogyasszunk kevesebb sót, mert az ételek túlzott mértékű sózása jelentősen emelheti a vérnyomást!

További táplálkozási tippek 

- Együnk kisebb adag ételeket! 

- Fogyasszunk kevesebb hozzáadott cukorral készített ételt, mint például édes péksüteményt, édes joghurtot, cukorkát, jégkrémet, cukrozott üdítőket, stb.
 
- Édesség helyett nassoljunk gyümölcsöt! 

- Ellenőrizzük a csomagolt ételek zsír- és kalóriatartalmát! Azonos ételeknél válasszuk az alacsonyabb értékűeket!
 
- Csökkentsük a főzésnél használt sót, ízesítsük inkább az ételeinket fűszerekkel! 

- Vásároljunk friss vagy egyszerűen fagyasztott zöldségeket, illetve só hozzáadása nélkül készült konzervzöldségeket! Miért fontos, hogy többet mozogjak? 

Mindennapi rohanó életünkben egyre kevesebb időt fordítunk a rendszeres testmozgásra. Pedig a rendszeres testmozgás segít elviselni, tompítani a bennünket érő stresszt, segít oldani a pszichés feszültségeket. A sport – akár társaságban, akár egyedül végzi az ember – a szervezetben lejátszódó folyamatok következményeként pozitív hangulatot, jókedvet teremt.
 
A pszichés hatásain túl a sportnak kiemelkedően jó hatása van a fizikai erőnlétünkre és szervezetünk betegségekkel szembeni ellenálló képességére. A rendszeres testmozgás: - kedvezően befolyásolja a vérnyomás alakulását - csökkenti a „rossz” koleszterin (LDL-koleszterin) magas értékét - emeli a „jó” koleszterin (HDL-koleszterin) értékét - csökkenti a szervezet zsírraktárait, azaz a túlsúlyt - előnyösen befolyásolja a cukorbetegség kórfolyamatát - növeli a stresszel és a depresszióval szembeni ellenálló képességet


Milyen testmozgást végezzek? 

A testmozgást rendszeresen, lehetőség szerint minden nap érdemes végezni, de legalább három alkalommal egy héten. Törekedni kell arra, hogy egy-egy alkalommal legalább 30 percig, folyamatosan végezzük a testmozgást, természetesen megfelelő bemelegítés után. Mindegy, hogy milyen testmozgást választunk, a lényeg hogy örömünket leljük benne! 

Azonban fontos tanács, hogy bármilyen testedzésbe is fogunk bele, csak fokozatosan kezdjük el, hogy szervezetünk hozzászokhasson a megváltozott fizikai terheléshez. A séta például az egyik legkönnyebb testmozgás, amelyet bárki bárhol bármikor végezhet. Ha szükséges kérjük ki orvosunk tanácsát a választott testmozgással kapcsolatban!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.