Gazdag káliumban, magnéziumban
Uborka, az egészség és a szépség vitaminbombája
Kedves és sokak által szeretett zöldség az uborka. Fogyaszthatjuk frissen, salátának, kovászolva, valamint savanyítva a téli disznóvágás vagy egyéb alkalmak pecsenyéinek kísérőjeként.
2010.08.09 11:00ma.huAz uborkaszezon kifejezésnek olyan tartalma is van a magyar nyelvben, ami a pihenőidőt, az eseménytelenséget jelenti. Igen, az uborka a nyár derekán érik, akkor, amikor a szorgalmas emberek a jól megérdemelt pihenésüket töltik, a politikában nagy változások nincsenek, sorsfordító események nem történnek, vagyis beáll az uborka szezon.
Az uborka a tökfélékkel rokon, a tökvirágúak rendjébe tartozik. A világban a mérsékelt égövtől a trópusokig mindenhol megterem. Ázsiából, a Himalája lejtőiről terjedt el, vagy 3000 évvel ezelőtt.
Hazánkban a XIII. századtól említik, de a keletről jövő ősmagyarok bizonyosan találkoztak vele, úgy az orosz síkföldeken, mint a csodás éghajlatú őshazákban, Levédiában és Etelközben. A, B1, B2 és kevéske C vitamint tartalmaz, de gazdag káliumban, magnéziumban, kalciumban és foszforban. Igen hasznos étel a nyáron fogyókúrázóknak, rostanyagai telítik a gyomrot, ám kalóriaértéke csekély, a paradicsomhoz hasonlóan érdemes a kínzó éhséget velük csillapítani.
Túléretten hamar keseredik, ezért időben le kell szedni a termést, s ha szükséges a nagy mennyiség miatt, savanyítással tartósítani kell. A Balkánon az uborkát fő fogásként is fogyasztják, például joghurtosan, s ezt az indokolja, hogy a forró éghajlatú vidékeken a kisebb kalóriatartalmú ételek fogyasztása a kedvezőbb.
De tartozéka a híres orosz borscs levesnek is. Vitamindús koktélok kelléke lehet, akár alkoholos, akár azt nélkülöző formában.
A kozmetikusok előszeretettel alkalmazzák, nyers pakolásként bőrre helyezve, de kivonatait egyes krémféleségek is tartalmazzák. A növény az arc pattanásai ellen ma is az egyik legjobb szer, mert fertőtlenít és pórusösszehúzó hatású.
A nyers uborka szelet, és más nyers zöldségnövények (paradicsom, karotta) arcbőrre helyezése révén a tápanyagok könnyen beszívódnak a bőrbe, hidratálják, vitaminnal táplálják az arcbőrt.
A kendőzés, elkendőzés szavunk is az ilyen szépségápolási szokásra vezethető vissza, lévén, hogy a nyers zöldségkarikákat tiszta, kigőzölt kendővel fogták az arcra.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 20:50 Beethoven hajszálainak DNS-vizsgálatából sem derült ki a zeneszerző halláskárosodásának oka
- 20:36 Ukrán vezérkar: folytatódnak a súlyos harcok Bahmutban
- 19:53 Szergej Lavrov: a kockázatok mellett lehetőségeket is kínál a permafroszt olvadása
- 19:33 Horror a darkneten: saját lányának megerőszakolásáról töltött fel videót egy férfi egy pedofil oldalra
- 18:54 Megtiltotta a TikTok használatát a hivatali berendezéseken a cseh képviselőház és a szenátus
- 18:51 Dobrev Klára a brit "árnyék-miniszterelnökkel" találkozott Londonban
- 17:28 Novák Katalin: a magyar ember segít, ha baj van
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06