Gazdag káliumban, magnéziumban

Uborka, az egészség és a szépség vitaminbombája

Kedves és sokak által szeretett zöldség az uborka. Fogyaszthatjuk frissen, salátának, kovászolva, valamint savanyítva a téli disznóvágás vagy egyéb alkalmak pecsenyéinek kísérőjeként.

2010.08.09 11:00ma.hu

Az uborkaszezon kifejezésnek olyan tartalma is van a magyar nyelvben, ami a pihenőidőt, az eseménytelenséget jelenti. Igen, az uborka a nyár derekán érik, akkor, amikor a szorgalmas emberek a jól megérdemelt pihenésüket töltik, a politikában nagy változások nincsenek, sorsfordító események nem történnek, vagyis beáll az uborka szezon.

Az uborka a tökfélékkel rokon, a tökvirágúak rendjébe tartozik. A világban a mérsékelt égövtől a trópusokig mindenhol megterem. Ázsiából, a Himalája lejtőiről terjedt el, vagy 3000 évvel ezelőtt.

Hazánkban a XIII. századtól említik, de a keletről jövő ősmagyarok bizonyosan találkoztak vele, úgy az orosz síkföldeken, mint a csodás éghajlatú őshazákban, Levédiában és Etelközben. A, B1, B2 és kevéske C vitamint tartalmaz, de gazdag káliumban, magnéziumban, kalciumban és foszforban. Igen hasznos étel a nyáron fogyókúrázóknak, rostanyagai telítik a gyomrot, ám kalóriaértéke csekély, a paradicsomhoz hasonlóan érdemes a kínzó éhséget velük csillapítani.

Túléretten hamar keseredik, ezért időben le kell szedni a termést, s ha szükséges a nagy mennyiség miatt, savanyítással tartósítani kell. A Balkánon az uborkát fő fogásként is fogyasztják, például joghurtosan, s ezt az indokolja, hogy a forró éghajlatú vidékeken a kisebb kalóriatartalmú ételek fogyasztása a kedvezőbb.

De tartozéka a híres orosz borscs levesnek is. Vitamindús koktélok kelléke lehet, akár alkoholos, akár azt nélkülöző formában.

A kozmetikusok előszeretettel alkalmazzák, nyers pakolásként bőrre helyezve, de kivonatait egyes krémféleségek is tartalmazzák. A növény az arc pattanásai ellen ma is az egyik legjobb szer, mert fertőtlenít és pórusösszehúzó hatású.

A nyers uborka szelet, és más nyers zöldségnövények (paradicsom, karotta) arcbőrre helyezése révén a tápanyagok könnyen beszívódnak a bőrbe, hidratálják, vitaminnal táplálják az arcbőrt.

A kendőzés, elkendőzés szavunk is az ilyen szépségápolási szokásra vezethető vissza, lévén, hogy a nyers zöldségkarikákat tiszta, kigőzölt kendővel fogták az arcra.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.