Lehet, hogy van pénzük, de hol a boldogság...?

Megfizetnek a párok az anyagiasságért

Lehetséges, hogy az anyagias pároknak több pénzük van, de kétszer annyi problémájuk is. Kapcsolatukat könnyen elveszíthetik, ha nem figyelnek oda.

2011.10.14 10:15ma.hu

Nincs okuk örülni egy új tanulmány szerint azoknak a pároknak, akik hajszolják a pénzt, és egyre többet hoznak haza. Az anyagiasság egy idő után sötét árnyként vetül a kapcsolatra.

A pénzre koncentrálás és a megszállottság a boldogságot és a stabilitást sodorja veszélybe. Több, mint 1700 házaspárt vizsgált a Brigham Young egyetem által végzett tanulmány, a párkapcsolatukat értékelték. A résztvevőket arról kérdezték, hanyadik helyre sorolják életükben a pénzt és a hozzá kapcsolódó előnyöket.

Azoknak a pároknak a házassága, amelyek úgy feleltek, számukra a pénz nem fontos, 15 százalékkal boldogabbnak és stabilabbnak tűnt, mint az anyagias párosoké.

Jason Carroll,
családi élettel foglalkozó professzor szerint meggyőző a séma: az anyagias pároknál a kommunikáció egyre "kopik", a konfliktus-kezelésük csapnivalóvá válik, az egymás iránti érdeklődés is csökken.

A résztvevők között öt párosból egy jelentette ki, hogy számára a pénz nagyon lényeges. Ugyanakkor éppen náluk volt jellemző, hogy a pénz váltotta ki a konfliktusok sorát.

"Az, hogy hogyan áll a pénzügyi kérdésekhez egy pár, úgy tűnik, sokkal lényegesebb az egészséges és jó házassághoz, mint az aktuális pénzügyi helyzetük"- mondja Carroll, aki hozzátette: a tanulmány arra is rávilágított, hogy ha a páros tagjai közül mindketten anyagiasak, az nagyobb problémákat okoz a házasságban, mint ha csupán egyikük tulajdonít nagy jelentőséget a pénznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.