Pórul járhat, aki nem tartja be a szabályokat

Öregszel? Most vesd rájuk magad, amíg nem késő

Minél idősebbek vagyunk, annál többféle tápanyagra, vitaminra van szükségünk - a korral változnak az étkezési szabályok, de hogyan?

2011.09.30 10:25ma.hu

Ahogyan múlik felettünk az idő, a táplálkozásra vonatkozó szabályok is változnak: bizonyos vitaminok, mint például a B12, az idő előrehaladásával egyre fontosabbá válnak a szervezet számára. Mikortól kezdjük el a változtatást?

Helen Rasmussen bostoni dietetikus szerint a harmincas évek elején érdemes elkezdeni. Ne várjunk, hogy túl késő legyen. Íme, mely mit érdemes az idő előrehaladtával fokozottan fogyasztani:

- Gyakran átsiklunk a B12 vitamin fogyasztásán, pedig a sejtek számára előnyös, javítja kognitív képességeinket. Főként a tojásból és az állati húsból származó fehérjéből jutunk hozzá. 50 éves kortól érdemes többet vinni belőle a szervezetbe, gabonákból és étrend kiegészítőkből is beszerezhetjük.

- Együnk több banánt. A kor előrehaladtával a vérnyomás emelkedik. Hogy a problémával megküzdjünk és csökkentsük a stroke és a szívinfarktus előfordulásának esélyét, kevesebb nátriumot (sót) fogyasszunk és több káliumot. Utóbbit gyümölcsökből és zöldségből pótolhatjuk. A banán mindig jó választás, de a brokkoli és a héjában főtt burgonya is.

- Ahogy idősebbek leszünk, az anyagcserénk lassul. Sajnos a testmozgás fokozása sem jellemző. Ezért vegyük figyelembe, hogy kalóriabevitelünknek kevesebbnek kell lennie! Az extra kalóriák ebben a korban már extra kilókat fognak jelenteni, amelyek a betegségekhez is hozzájárulnak - szívbetegség, cukorbetegség, osteoarthritis lehet az eredményük. Válogassunk az értékes tápanyagok közül!

- A só helyett, melynek túlzott fogyasztása egészségkárosító, szokjunk át a különféle fűszerekre. Próbáljunk ki új ízesítéseket, sokkal kevesebb só felhasználásával. A piros paprika, a curry például remek választás, ezek ráadásul arra késztetnek, hogy több folyadékot igyunk - ez sem hátrány.

- A kor előrehaladtával még fontosabb a rendszeres és elegendő folyadék (elsősorban víz, tea) fogyasztása. Bizonyos gyógyszerek szedése miatt is könnyen dehidratáltak lehetünk. A nőknek napi 2,2 liter vagy 9 pohár víz, a férfiaknak 3 liter vagy 13 pohár víz ajánlott. Próbáljuk csökkenteni a kávé, tea, az alkohol fogyasztását.

- Fogyasszunk több kalciumot! A csontok egészségért elsősorban. A tejtermékekben megtaláljuk. Egy felnőtt embernek 1000 milligramot érdemes naponta fogyasztania, 50 és 70 éves kor között 1200 milligramm kalcium ajánlott. A maximum 2000 milligram naponta. Ennél több fogyasztása ugyanis vesekövet és egyéb problémákat okozhat.

- Még több D-vitamint!
Hogy a kalciumot a szervezet felszívja és megfelelően használja, D-vitaminra is szüksége van. Természetes úton a napfény által is hozzájutunk, ez persze nem minden évszakban hatékony. A zsírban megtalálható, és sok vitaminnal dúsított étel tartalmazza. De például a zsírszegény tejben nem mindig van elég D-vitamin. Ebben az esetben érdemes tabletta formájában szedni.

- Szükségünk van luteinre.
Az öregedéssel a látásunk romolhat - hogy megelőzzük a sokszor a korral járó makuladegenerációt és a hályog kialakulását, már középkorúként kezdjünk több luteint bevinni a szervezetbe: béta-karotin és A-vitamin által. Több zöld leveles zöldséget, spenótot, brokkolit, szőlőt, narancsot és tojássárgáját fogyasszunk.

- Koncentráljunk a rostokra, melyek az emésztést, a bélfunkciókat segítik, csökkentik a koleszterinszintet. Az asztalt gyümölcsökből könnyen hozzájuthatunk. Ilyen az aszalt szilva is, de természetesen a gyümölcsökben, zöldségekben, dióban, gabonában is megtalálhatók.

- Kerüljük a telített zsírokban gazdag és a cukros ételeket. Mindkettő hozzájárul, hogy fenntartsuk egészséges testsúlyunkat.

Egészséges, értékes tápanyagokban gazdag ételeket együnk, melyek kevés kalóriát tartalmaznak. A fehér lisztesek helyett a teljes kiőrlésűt gabonából készült termékeket válasszuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.