Egészségesebb idősek lesznek, akik ittak?

Középkorú nő alkohollal tartósul?

Azok a nők, akik mértékkel isznak alkoholt középkorúként, jobb fizikai és mentális állapotban lehetnek idősebb korukra, mint akik egyáltalán nem fogyasztanak szeszes italt - állítják kutatók.

2011.09.14 16:55ma.hu

A tanulmány nem szeretné bizonyítani, hogy a mértékletes ivás jobb egészséget eredményez a nem iváshoz képest, lehetséges, hogy más tényezők is hozzájárultak az eredményhez.

A tanulmány azt sem javasolja, hogy ezentúl a tej helyett bort fogyasszunk a vacsorához. Vezetője, Dr. Qi Sun nem azt ajánlja, hogy a középkorú nők álljanak neki inni, ha még eddig nem tették.

Ellenben, "ha egyébként egészségesek vagyunk, és hosszú ideje mértékkel fogyasztunk csak alkoholt, annak lehetnek előnyös hatásai az egészségre." - mondja.

A kutatók azonban bizonyítékot találtak arra, hogy a mértékletes ivás különösen a szívbetegségek, a stroke és az agyműködés kapcsán van jó hatással. Nem tudják pontosan, hogy fejti ki előnyös hatásait, hogyan léphet fel gyulladáscsökkentőként a szervezetben.

A PLoS Medicine lapban megjelent tanulmány 13 894 nő egészségi értékeit vizsgálta meg, akik a 80-as években voltak középkorúak - átlagosan 58 évesek voltak, és legalább 70 éves korukig éltek.

A tanulmány kizárta azokat, akik kemény ivók voltak vagy lehetséges volt, hogy alkoholproblémákkal küzdenek. A "sikeresen öregedőkre" koncentráltak, a nők közül 1491 (11 százalék) volt ilyen. Nem szenvedtek semmilyen krónikus megbetegedésben, cukorbetegségben, fizikailag és mentálisan nem voltak korlátozva idős korukra.

A kutatók arra jutottak, hogy azok közül, akiknek nem voltak különösebb egészségügyi problémáik idősként, csupán 22 százalékuk nem ivott alkoholt. 62 százalék nagyjából egy pohár szeszes italt fogyasztott naponta, közel 10 százalékuk pedig 1-2 italt ivott minden nap. Három százalékuk mondta, hogy 2-3 alkoholos italt fogyasztott per nap.

A jelek szerint azok a nők voltak egészségesebbek, akik középkorúként fogyasztottak alkoholt. A mértékletes ivóknak 20 százalékkal nagyobb esélyük volt az egészséges életre a későbbiekben.

David Melzer professzor szerint természetesen vigyázni kell a mennyiséggel. A nőknél kettőnél több ital per nap, férfiaknál pedig háromnál több naponta éppenséggel rontja az egészséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.