Enyhíti a cannabis a poszttraumatikus stresszt?

Törli a traumát a marihuána?

A marihuána segíthet a poszttraumatikus stressz szindróma tüneteinek enyhítésében - jöttek rá izraeli kutatók. Az is kiderült azonban, hogy csak akkor jelenthet megoldást, ha időben alkalmazzák.

2011.09.23 10:23ma.hu

A cannabinoidok, melyek a marihuána aktív összetevői, blokkolják az aggodalom érzését a patkányokban, miután trauma érte őket - állapították meg az izraeli Haifai egyetem kutatói. Ez azonban csak akkor bizonyult hatékonynak, ha a traumatikus élményt követő 24 órában alkalmazták.

Azért használtak a kísérlethez patkányokat, mert hasonló pszichológiai reakciókat mutatnak az emberekkel traumatikus és stresszes élmények után.

Különös, mert a marihuána gyakori használatát a pszichózissal kapcsolatos betegségek növekvő számához is kötötték, így a skizofréniához is.

Emellett azonban van jó néhány gyógyszer, melyet a cannabis növényből származik és engedélyezve lett. A tanulmány a Neuropsychopharmacology lapban jelent meg.

A vizsgálat első részében extrém stressznek tették ki a patkányokat, majd négy csoportra osztották: az első nem kapott cannabiszt, a második 2 órával azután kapott, hogy a traumatikus élményt átélte, a harmadik az azt követő 24 órában, míg az utolsó csoport 48 órával a trauma után kapta meg.

A poszttraumatikus stressz szindróma (PTSD) egyfajta védekezési mechanizmus, amely traumatikus események után lép fel. Ennek jeleit csupán annál a két csoportnál tapasztalták, amely egyáltalán nem kapott marihuánát, illetve amelyiknek 48 órával a traumatikus esemény után adták be.

A PTSD tünetei eltűntek azon patkányoknál, akik 24 órával később kaptak cannabiszt - hozzá kell tenni, hogy az aggodalom magas szintje ugyanúgy fennállt náluk.

Emiatt következtettek arra a kutatók, hogy a marihuána nem törli a trauma élményét, de átmenetileg segít.

A szakemberek szerint mivel az emberi élet jelentősen hosszabb egy patkányénál, lehetséges, hogy hasonló szituációkban hosszabb ideig hatékony a marihuána is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.