Amikor durvaság jár a vetélésért

"Gyerekgyárnak tekintett, majd lelökött a lépcsőn..."

Nagy szerelemnek indult, komoly tervekkel, családtervezéssel - a love sztori azonban egy menedékotthonban ért véget. Mindezt azért, mert a férfi erőnek erejével gyermeket akart.

2011.08.17 19:00ma.hu

Mosolygó pár, babakocsit tologatva - ha rájuk nézünk, minden tökéletesnek tűnik. Pedig előfordul, hogy a mosoly korántsem őszinte. Nem is sejtjük talán, hány olyan nő van, aki szabályosan rá lett kényszerítve a terhességre. Mert a párja egyszer csak egy követelőző valakivé vált, már távolról sem olyan volt, mint amikor megismerkedtek és szerelembe estek.

Ám mivel a nő is szeretett volna végső soron gyermeket - legfeljebb nem ilyen gyorsan -, végül belement a terhességbe. Nem kellett volna.

Az amerikai Sara és Mark kapcsolata is jól példázza, milyen véget érhet egy ilyen házasság. Ők ketten az egyetem után, egy posztgraduális képzésen ismerkedtek meg - minden gyorsan történt. Túl gyorsan. Kezdettől fogva arról beszéltek, ha ledoktorálnak, jöhet a családalapítás. Mark már az elején izgatottan emlegette a babavállalást - csupán pár hónappal az első randit követően. Sara eleinte örült. Melyik nő ne vágyna arra, hogy a férfi, akivel együtt van, gyermekekről álmodozzon?

Ám amikor megkérte a kezét, a férfi szinte megszállottja lett annak, hogy teherbe ejtse Sarát. Úgy hívta őt: "a babagyártó". Sara még az esküvő előtt megvizsgáltatta magát, hogy minden rendben legyen.

A mézeshetekről visszatérve férje még megszállottabb lett. Csakhogy kútba estek a tervei, mert Sarának egy sürgős műtét miatt be kellett feküdnie a kórházba. A baba-téma átmenetileg elterelődött, ám Sara hathónapos lábadozása alatt Mark azzal állt elő - annak ellenére, hogy egy év várakozást javasolt nekik a doktor -, hogy válasszák a mesterséges megtermékenyítést.

Sara a műtétje után nem szeretett volna ilyen hamar teherbe esni. Elege volt a kellemetlenségekből, a fájdalomból. Mégis rávette magát. Teherbe is esett, ám elvetélt.

Amikor Mark felfedezte, mi történt, nyakon ragadta a feleségét, és jóformmán fellökte. Később bocsánatot kért, és a gyászra fogta tettét. Nem sokkal később Sara ismét teherbe esett, de ez a baba sem maradt meg.

Mark ezt követően egyre nagyobb ellenőrzés alá vonta őt. Mindent elkövetett, hogy csak a gyerekgyártás körül forogjon az életük: eltiltotta Sarát a kedvenc hobbijától, a tánctól is, csak hogy semmi se veszélyeztesse a következő terhességet. Fel is kellett egy kicsit hizlalnia, mert az orvosok szerint erre szükség volt egy újabb várandóssághoz.

Sara ekkor kezdett gyanakodni. Mark csak egy dolgot akart tőle: hogy "legyártsa" a gyerekeit. Eljött a pont, amikor a férje ordított vele, és közölte, ha nem esik teherbe, lecseréli őt egy tízdolláros, egyórás nőcskére, Sara visszavágott: nem is akar már tőle gyermeket.

Mark erre hihetetlenül felbőszült, szétverte a hálószoba berendezést, fegyverrel fenyegette Sarát, majd pedig lelökte a lépcsőn. Szerencsére felépült, de egy menedékotthonban kötött ki házasságának megdöbbentő fordulata után.

Sara története sajnos nem egyedülálló. A hozzá hasonló nők sok esetben áldozatai olyan, csak magukkal foglalkozó férfiaknak, akik a párjuk mellett csupán a gyermeknemzés miatt vannak, durván bánnak velük, és akaratuk ellenére is arra kényszerítik őket, hogy legyenek édesanyák.

Sokat hallunk arról, hogy a nők hogyan cserkésznek be egy férfit csak a gyermeknemzés céljából - ám az ellenkezőjéről kevés szó esik, amikor ugyanezt a férfi teszi. Ez az úgynevezett nemzési kényszer.

A módszereik változatosak: van, aki érzelmi zsarolást alkalmaz, más szabotálja a fogamzásgátlást azzal, hogy eldugja a nő tablettáit, lehúzza a vécén, vagy lyukakat ejt a gumióvszeren. No és a házasságon belüli erőszakról se feledkezzünk el...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.