Az internet nem Dr. House

Úristen! Terhes a 8 éves fiam!

Google a barátod, Wiki a barátnőd tartja a XXI. századi mondás. A digitális korban az emberek egy jelentős hányada használja az internetet igazi céljára, az információszerzésre.

2011.08.08 12:09ma.hu

Ki lőtte a győztes gólt a 90-es foci VB-n? Brehme. Milyen magas a Kilimandzsáró? 5893 méter. És ha betegnek érezzük magunkat Hugh Laurie hiányában Dr. Google segítségével elemezzük ki a tüneteinket még azelőtt, hogy igazi orvoshoz fordulnánk.

Történt ez velünk is, miután Bence gyerek beteg lett, és beírtuk tüneteit a Google keresőmezőjébe; az eredmény egyértelműen: terhesség.

A The Martis College Institue for Public Opinion friss felmérése szerint az Egyesült Államokban a felnőtt lakosság 37%-a használja időnként az internetet öndiagnosztizálásra. Hat százalék bevallotta: mindig a weben keres egészségügyi válaszokat, ahol profik és amatőrök osztják tanácsaikat. Glenn Whelan a Floridai Egyetem gyógyszerészprofesszora szerint az emberek nyitottan állnak az egészségügy kérdéséhez. Szerinte minden tanács vagy útmutató jól jöhet. „Ha valakit krónikus betegséggel kezelnek, segíthet, ha további információkhoz tud jutni” - mondja Whelan. Az orvosok és gyógyszerészek ugyanis nincsenek birtokában minden válasznak. 

Ugyanakkor a net azon képessége, hogy egyenlőségjelet tegyen a tudomány és a spekuláció között, sok szakembert idegesít. Azok az orvosok, akik éveken át kutatják a megbízható, tudományos alapú forrásokat a tanácsadásban, igen szkeptikusak a cyber-kuruzslással szemben. Ha a beteg már kész diagnózissal keresi fel orvosát az első kérdés az, honnan szerezte az információt? Az amerikai egészségügyi hivatal szerint, ha minőségi válaszokat szeretnének kapni a fogyasztók pár kérdéssel könnyen kiszűrhetik a sárkányfűárusokat.
 
- Látható, hogy ki fizet az egészségügyi weboldalért és a rajta található információkért? Mi a weboldal igazi célja?
- Mennyire friss az információ? A tudomány gyorsan fejlődik és változik.
- Ha az információkat nem a weblap készítője írta, akkor a forrás meg van jelölve? Van-e orvosi hitelesítőjük a szerzőknek?
- Beazonosíthatóak-e az orvosi és tudományos bizonyítékok, amik a tanácsokat vagy információkat támasztják alá? Az egészségügyi ténymegállapításoknak valamilyen formában tartalmaznia kell hivatkozásokat publikált és bizonyított kutatásokhoz.
 
Ugyan itthon még nem túl elterjedt az online gyógyszervásárlás, de Amerikában egyre többen szerzik be így gyógyszereiket. Ez persze kényelmes, de ugyanakkor veszélyes is lehet. Egyrészről az ember hajlamos túlzásokba esni, másrészt nem véletlenül van szükség orvosi tanácsra a gyógyszerek szedése előtt. Ami a vényköteles medicinákat illeti, még fontosabb, hogy csakis megbízható forrásból szerezze be az ember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.