Szoríthat a konvergenciaprogram

MSZP: soha nem látott nagyságú pénzt vonnak ki a nyugdíjrendszerből

A szocialisták szerint a konvergenciaprogram alapján soha nem látott mennyiségű pénzt vonnak ki a nyugdíjrendszerből és így az kényszerpályára kerül.

2011.05.10 12:39MTI

Korózs Lajos keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy  2012-ben 93 milliárd, 2013-ban 129 milliárd forinttal kevesebb jut a nyugdíjakra a konvergenciaprogram miatt.
   
Az ellenzéki képviselő szerint a kormányzat csak "csöpögteti" a rendszer átalakításával kapcsolatos elképzeléseket. Korózs Lajos úgy látja, hogy keverni akarják a nyugdíjszféra átalakításánál a felosztó-kirovó rendszert az úgynevezett svéd-modellel és a várható megszorításokkal.
   
A rendszer átalakításával kapcsolatban kiszivárgott hírekkel összefüggésben a politikus hangsúlyozta, hogy tisztességes nyugdíjakat nem lehet kizárólag a befolyó járulékokból fizetni, mert ehhez az a tétel kevés. Azt is kritizálta, hogy az új elképzelések megvalósítása előtt semmilyen hatástanulmányt nem készítet a kormányzat.  
   
Korózs Lajos intő példaként hívta fel a figyelmet arra, hogy az elfogadott új alaptörvényben nem szerepel a társadalombiztosítás szó, és ez szerinte azt jeleneti, hogy az államnak nem kötelessége a társadalombiztosítást működtetni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.