A párt végét jelentené

Gyurcsány kivégzi az MSZP-t

Szó nincs arról, hogy Mesterházy Attila akár az elkövetkező huszonöt évben potenciális kihívója lehet Orbán Viktornak, de Gyurcsány Ferenc tevékenysége rövid úton az MSZP halálához vezet. A két szocialista rivális között van ugyanis egy igen fontos különbség: Mesterházy adott esetben félreállna, ha az MSZP találna egy nála esélyesebb miniszterelnök-jelöltet 2014-re - Gyurcsány soha.

2011.05.08 07:00Simon Zoltán - ma.hu

Pontosan nem lehet felmérni, mekkora Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök támogatottsága pártján belül. Ezt az általa kezdeményezett pártszavazás fogja eldönteni, ami akár előzménye is lehet az MSZP 2012-es tisztújításának. Ha Gyurcsánynak sikerül elérnie, hogy a szocialisták ekkor már közvetlenül válasszák a pártelnököt, alaposan össze kell szednie magát Mesterházy csapatának, hogy a jelenlegi elnöknél sokkal karizmatikusabb régi-új kihívót le tudják győzni. Ez nem tűnik esélytelen feladatnak, de könnyűnek sem.

Gyurcsány elsősorban a párt "alsóbb" rétegeiben népszerű, és ez alatt nem valamiféle szociáldarwinista kategóriát kell érteni, hanem azt, hogy az MSZP vezetésében igen kevesen állnak a volt kormányfő mellett. Vagy azért, mert dolgoztak vele, vagy azért, mert látták dolgozni. Gyurcsány ellen nemcsak az szól, hogy a magyar gazdaság kormányzása alatt olyan szakadékba zuhant, amihez képest a Marianna-árok műanyag lapáttal ásott gödröcske, hanem legendás együttműködési képtelensége is komoly ellenérv. Ráadásul a volt kormányfő népszerűsége csupán 2006 és 2010 között függött Orbán Viktorétól: ma már nem úgy néz ki a politikai térkép, hogy "minél több híve van Gyurcsánynak, annál kevesebb Orbánnak és viszont".

Zöldmezős politikai beruházásba fektet a volt miniszterelnök

A Bloomberg hírügynökség honlapján megjelent tudósítás szerint Gyurcsány Ferenc 2012 közepe és vége között értékeli majd pártja átalakításának sikerét, és ha nem tartja megfelelőnek, új politikai mozgalmat alapíthat.

A volt miniszterelnök személye ma már csak egy szűk rétegnek hívószó. Gyurcsánynak az MSZP-n belül és azon kívül is van egy körülhatárolható köre – azonban nem meglepő módon rajta kívül ebben a körben is hiányzik az igazán karizmatikus személyiség. A „Charta” állandó szónokai közül Bauer Tamás vagy a néha szalonképtelen Ungváry Rudolf már csak életkoruknál fogva sem ilyenek, Gyurcsány első fegyverhordozója, Molnár Csaba pedig nagyjából addig lenne képes betölteni egy vezető pozíciót, amíg nem kell megszólalnia hozzá. Marad tehát Gyurcsány.

2011-ben mindenki számára világosnak kell lennie: a Fideszt kizárólag akkor lehet leváltani a következő ciklusra, ha a baloldali-liberális pártok összefognak – ebben a volt kormányfőnek igaza van. Az összefogás akadálya azonban nem az LMP makacssága, hanem ő maga. Az LMP az MSZP-vel szemben alakult meg, és legnagyobb félelmük szemmel láthatólag az, hogy az SZDSZ-szel azonosítják őket – ezért igyekeznek is minden fronton elhatárolódni a liberális jelzőtől. Ilyen körülmények között Schiffer Andrásék soha nem fognak beállni Gyurcsány mellé mankónak.

Gyurcsány kilépése az evolúció része

Szanyi Tibor szerint az MSZP-t nem rendítené meg Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök esetleges kiválása a pártból. Korábban Szűrös Mátyás, Csintalan Sándor vagy Szili Katalin kilépése sem rendítette meg a szocialista pártot, amely egy "másfél évszázados baloldali törzsfejlődés" során nyerte el mai, "mélyen a társadalomban gyökeredző" formáját - mondta Szanyi Tibor a szombati sajtótájékoztatón.

Ráadásul Gyurcsány neve továbbra is politikai szitokszó mindazok körében, akik nem tartoznak a Demokratikus Charta szigorúan vett törzsközönségéhez. Függetlenül a jelenlegi kormány egy év után katasztrofálisnak is csak igen erős engedményekkel nevezhető teljesítményétől, igaza volt Navracsics Tibornak, aki egy parlamenti felszólalásában azt vetette a szocialista frakció szemére, hogy az „éllovasból sereghajtók” szókapcsolat ráégett a Gyurcsány-kormányra. Nem is minden ok nélkül.

No nem mintha Mesterházy Attila fényes alternatívát kínálna a magyar baloldal számára. Az MSZP elnöke talán már maga sem hiszi, hogy Orbán kihívója lehet 2014-ben, ráadásul reprezentatív, hogy a média kétszer annyit foglalkozik a jelenleg – a Táncsics Alapítvány nevű pénzosztó elnöki posztján kívül – az MSZP-ben semmilyen tisztséget nem viselő volt kormányfővel. Mesterházynak azonban van egy igen komoly előnye Gyurcsánnyal szemben: ő képes lenne adott esetben félreállni, ha egy esélyesebb jelölt érkezik.

Azt persze egyelőre nem lehet tudni, hogy a Fidesz népszerűségvesztése megáll-e a közeljövőben. Ha a konvergenciaprogram megszorításainak akár felét betartják, gyaníthatóan egy ideig még nem. Kérdés, hogy a bizonytalanná váló szavazókat egy-két új párt, vagy idővel az MSZP (és a Jobbik) gyűjti-e be – mert olyan a politikai piacon igen ritkán fordul elő, hogy a szavazók csaknem kétharmados többségének ne legyen pártja.

Ha az MSZP megerősödik, könnyen lehet, hogy vonzóbbá válik olyan politikusok számára, akik valóban esélyes kihívói lehetnek Orbán Viktornak 2014-ben. Ha ez nem történik meg, lényegében úgyis mindegy, mi lesz az MSZP-vel. Ha viszont igen, Gyurcsány lesz a legfőbb gátja annak, hogy a párt megújuljon. Ha a volt kormányfő sikerrel viszi végig a pártszavazást, és esetleg átveszi a párt formális vagy informális irányítását 2012-ben, az MSZP-nek vége. És ez még akkor is igaz, ha jelenleg a volt kormányfő akarja igazán a Magyar Szocialista Párt elnöki székét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.