Törvényszék elé kényszerítik Gyurcsányt

Az LMP feljelenti Gyurcsányt a sukorói kaszinóbiznisz miatt

A Lehet Más a Politika (LMP) hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt feljelentette Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt. A Legfőbb Ügyészhez címzett feljelentésében a párt arra hivatkozik, hogy a sukorói King's City-megaberuházást kiemelt jelentőségűvé nyilvánító jogszabály előkészítése során megszegték a nyilvánosságra és az állampolgárok bevonására vonatkozó törvényi rendelkezéseket.

2009.10.06 12:24MTI

A sukorói King’s City-projektet a Gyurcsány-kormány egyik utolsó rendeletével, idén áprilisban nyilvánították kiemelt jelentőségűvé. Az LMP pár hete a rendelet visszavonását is követelte, valamint bejelentette: parlamentbe kerülését követően haladéktalanul kezdeményezni fogja az ötpárti egyetértéssel meghozott kiemelt beruházási törvény hatályon kívül helyezését. Ez a törvény ugyanis lehetővé teszi, hogy a sukorói kaszinóbizniszhez hasonló ügyekben a mindenkori kormányzat önkényesen kedvezményezzen egyes befektetői köröket.

Július elején napvilágot látott egy emlékeztető, mely szerint a sukorói befektetők gyakorlatilag komplett kormányzati intézkedéseket mondtak tollba a volt és a jelenlegi miniszterelnöknek. Az LMP emiatt előbb alapos kormányzati vizsgálatra szólította fel a miniszterelnököt, majd a háttér-egyeztetések és a rendelet-alkotás összefüggéseinek feltárására kérte a Legfőbb Ügyészt. Érdemi előrelépés egyik vonatkozásban sem történt.
Az LMP most azért tesz feljelentést, hogy világos legyen: a közhatalmat gyakorló személyek nem magánvállalkozásukat, hanem a Köztársaságot képviselik. Éppen ezért kötelesek tiszteletben tartani az állampolgároknak azt a jogát is, hogy alternatív fejlesztési elképzeléseiket a nyilvánosság előtt ütköztessék a kormányzati tervekkel.

A banánköztársaságokra emlékeztető mutyizás ugyan megdöbbentette az LMP-t, de észre kell vennünk, hogy nem egyedi esetről van szó! Az elektronikus információszabadság-törvény végrehajtását például egyes tárcák évek óta szabotálják. Az LMP a mostani feljelentéssel a későbbi kormányokat is figyelmezteti arra, hogy a politikai elit sem szeghet törvényt következmények nélkül!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.