"Figyelmen kívül hagynak nyilvánvaló tényeket"

Sukoró - a pénzügyi tárca visszautasítja a Magosz vádait

A Pénzügyminisztérium a közép-dunántúli régió területére meghirdetett játékkaszinó koncessziós pályázatának elbírálásánál teljes mértékben a törvényi előírásoknak megfelelően járt el - reagált a tárca Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója csütörtöki kijelentésére, miszerint a sukorói King,s City kaszinóprojekt nem más, mint a kormány által támogatott nagy lopás.

2009.08.27 18:49MTI

A minisztérium szerint Budai Gyula sajtótájékoztatóján "a nyilvánvaló tényeket figyelmen kívül hagyja, mikor megfogalmazza véleményét". Hozzátették: a minisztérium határozottan visszautasítja a tárcát, a tárca vezetőjét érintő minden gyanúsítást és rágalmat. Budai Gyula szerint a kormánynak tisztában kell lennie azzal, hogy Joáv Blum izraeli befektető ellen közokirat-hamisítás miatt vádat emeltek, mert nem él életvitelszerűen Sukorón. 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség a beruházással kapcsolatban 500 millió forintos hűtlen kezelés miatt folytat nyomozást. A Magosz szövetségi igazgatója közölte, hogy a kiszivárogtatott állami számvevőszéki jelentés alapján a magyar államot körülbelül 700 millió forintos kár érte amiatt, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. nem indokolt ingatlancserét hajtott végre. 

A minisztérium szerint azonban a pénzügyminiszter az első kategóriába tartozó játékkaszinó alapítására és működtetésére meghirdetett pályázaton a koncessziós jog odaítéléséről döntött, a pályázatnak nincs közvetlen összefüggése a kérdéses telekcserével. Az odaítélt koncessziós jog ugyanis nem kifejezetten a sukorói telekre vonatkozik, hanem az egész régióra. A pályázat értékelésének semmilyen módon nem képezte részét a telektulajdon, illetve a telekcsere megítélése. 

Ugyanakkor a kérdéses ingatlanokkal kapcsolatos jogi bizonytalanságok miatt a pénzügyminiszter szigorú feltétel teljesítésétől tette függővé a koncessziós szerződés megkötését a nyertes pályázóval. "A Magyar Államnak garanciát kell kapni arra, hogy a pályázó társaságot és tulajdonosait érintő jogügyletek rendezett helyzetűek" - írták. 

Az M7-es autópálya és a Velencei-tó közötti területen a hírek szerint King,s City néven gigantikus idegenforgalmi létesítményt - szállodákat, éttermeket, kaszinót, szórakoztatóközpontot - építene egy külföldi üzletemberekből álló befektetői csoport. Az elképzelés ellen erőteljesen tiltakoznak civil szervezetek és környezetvédők, mivel szerintük ezzel tönkreteszik a környezetet, károsítják a tavat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.