Ne kerüljön csaló kezébe a földterület

A Fidesz kéri: függesszék fel a sukorói beruházást a büntetőeljárás végéig!

A Velencei-tó partjára tervezett beruházás felfüggesztését kérte a Fidesz a kormánytól szombaton.

2009.08.15 12:05MTI

Budai Gyula budapesti sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet: a sukorói beruházáshoz kapcsolódó koncessziós pályázatot annak ellenére hirdette eredményesnek a kormányzat, hogy több szabálytalanság is felmerült, és a külföldi befektetővel szemben vádiratot nyújtott be az ügyészség.

Az ellenzéki politikus, aki egyben a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet ellenőrző bizottságának is a tagja, azt közölte, levelet írt Oszkó Péter pénzügyminiszternek. Ebben a szaktárca vezetőjét arról tájékoztatta, hogy Joáv Blum izraeli befektető olyan földekről kötött csereszerződést az állammal, amelyeknek a csere időpontjában nem is volt tulajdonosa.

A Fejér Megyei Főügyészség augusztus 6-án vádiratot nyújtott be a bíróságra közokirat-hamisítás bűntette miatt - emlékeztetett.

Úgy fogalmazott, egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy a pénzügyminiszter és a Bajnai-kormány a sukorói állami földeket egy olyan csalónak akarja átjátszani, aki még a magyar hatóságokat is megtévesztette.

Azt kérte a pénzügyminisztertől, hozzák nyilvánosságra a szaktárcának a földcserével összefüggő vizsgálati jelentését, amely mindent rendben talált.

A csere jogügylet "legalapvetőbb feltételei hiányoznak a szerződés érvényességéhez", továbbá a szerződésben rögzített értékek sem fedik a valóságot.

Jelentős értékaránytalanság van a szerződésben meghatározott földterületek között, ezért a csereszerződés jó erkölcsbe ütközőnek tekinthető, vagyis semmis - mondta.

Hozzátette: a kormány kiemelt beruházásként egy olyan izraeli befektetőt kíván kétmilliárd forint állami pénzzel támogatni, aki valótlan adatokat szolgáltat a cseréhez, továbbá büntetőeljárás alatt áll.

Budai Gyula szerint egy "csalássorozatról" lehet beszélni az ügyben, melynek eredményeként egyebek mellett a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozást folytat hűtlen kezelés miatt.

Jelezte: a gyanú szerint a cserében szereplő sukorói, illetve Pest megyei földterületek közötti óriási értékaránytalanság van.

A Bajnai-kormány és a pénzügyminiszter azzal a döntésükkel, hogy az említett közérdekű információk ellenére eredményt hirdettek a sukorói kaszinó-tender vonatkozásában, figyelmen kívül hagyták a legitim magyar hatóságok döntéseit, ezzel pedig "lényegében a törvények fölé helyezték magukat" - közölte.

Az MTI információja szerint a Velencei-tó északi partján, Sukoró külterületén lévő, 70 hektáros ingatlanhoz úgy jutott hozzá egy magyar-izraeli állampolgár, hogy felajánlotta cserére a magyar államnak a Pest megyében található, 183 hektáros gyümölcsöseit.

Az M7-es autópálya és a Velencei-tó közötti területen a hírek szerint King,s City néven gigantikus idegenforgalmi létesítményt - szállodákat, éttermeket, kaszinót, szórakoztatóközpontot - építene egy külföldi üzletemberekből álló befektetői csoport.

Az elképzelés ellen erőteljesen tiltakoznak civil szervezetek és környezetvédők, mivel szerintük ezzel tönkreteszik a környezetet, károsítják a tavat.

A tervezett beruházás ellen szombaton tiltakozó megmozdulást tartanak Pákozd-Mészeghegyen az Angelika Egyesület szervezésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.