Csak egy pályázó volt

Oszkó: eredményes volt a sukorói kaszinótender

Eredményes volt a King's City néven ismertté vált sukorói beruházáshoz kapcsolódó koncessziós pályázat, annak nyertese az egyedüliként pályázatot beadó KC Bidding Kft. lett - erősítette meg az MTI kérdésére Oszkó Péter pénzügyminiszter pénteken.

2009.08.14 09:37MTI

Elmondta: az eredményhirdetést követő feladat megállapodni a pályázóval a koncessziós szerződés részletes tartalmáról.

Megjegyezte, hogy a szerződés megkötése nem automatikus, arra abban az esetben kerülhet sor, amennyiben a pályázó teljesíti az állam által kért garanciákat.

"Ezek a garanciák a beruházáshoz kapcsolódó ingatlanok jogi helyzetét érintik, valamint abban is biztosnak kell lennünk, hogy a pályázatot benyújtó szervezet és tulajdonosainak a beruházás érdekében tett lépései kiállják a jogszerűség próbáját" - mondta Oszkó Péter.

A Pénzügyminisztérium (PM) pénteken kiadott közleménye is emlékeztet arra, hogy a pályázó beruházásával összefüggő ingatlanokkal kapcsolatban "jogi bizonytalanság alakult ki, több hatósági eljárás van folyamatban".

Hozzáteszik: a pénzügyminiszter által támasztott előfeltétel teljesülése esetén a szerződés azzal a kikötéssel lesz megköthető, hogy ha az egyes eljárások a szerződés megkötését követően megkérdőjelezik a pályázó által vállaltak megvalósíthatóságát, vagy a társaságot és tulajdonosait érintő jogügyletek szabályszerűségét, az államot a szerződés felmondásának joga illeti meg.

A pályázati kiírás szerint az eredményhirdetést követően 60 nap áll rendelkezésre a koncessziós szerződés megkötéséhez.
A King's City építése ellen erőteljesen tiltakozik több civil jogvédő és környezetvédelmi szervezet, mivel szerintük az épületek tájidegenek lesznek, tönkreteszik a környezetet, károsítják a Velencei- tavat.

A másfél milliárd eurós, azaz több mint 400 milliárd forintos beruházásra Sukorón egy amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektetőcsoport készül, amely 2011-re gigantikus idegenforgalmi komplexumot kíván megépíteni a Velencei-tó északi partján.

A hetven hektáros területen szállodák és éttermek épülnének, valamint élményfürdő, golfpálya, kaszinó, továbbá egy szórakoztatóközpont is helyet kapna.

Az ingatlan Sukoró külterületén helyezkedik el. A korábban állami tulajdonban lévő üres területhez az egyik befektető, Joáv Blum úgy jutott hozzá, hogy felajánlotta cserébe a magyar államnak a Pest megyében található összesen 183 hektárnyi gyümölcsösét.

Az üggyel kapcsolatban júliusban Bajnai Gordon miniszterelnök is vizsgálatot kért a pénzügyminisztertől. A vizsgálat célja, hogy feltárják, történt-e bármilyen szabálytalanság az ügy kezelése kapcsán.

A Fidesz előző hónapban vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezte a kaszinóberuházással kapcsolatos kormányzati tevékenység feltárására.

Csütörtökön közokirat-hamisítás bűntette miatt vádiratot nyújtott be a sukorói ingatlancsere ügyében a Székesfehérvári Városi Bírósághoz a városi ügyészség - közölte az MTI-vel a Fejér Megyei Főügyészség szóvivője.

Várhomokiné Rabi Noémi tájékoztatása szerint a vádemelésre azért került sor, mert az "ügyben érintett magánszemély"- akit a vád ismertetéséig nem nevezhet meg - Sukorón "csak névlegesen létesített lakóhelyet", azaz az általa megjelölt ingatlant nem kívánta életvitelszerűen használni.

A PM februárban írt ki koncessziós pályázatot játékkaszinó alapítására és működtetésére a Közép-Dunántúlon. A kiírás szerint a koncesszió időtartama 20 év, a koncessziós díj legkisebb összege pedig évente legalább 900 millió forint.

A kiírás I. kategóriába tartozó kaszinóra vonatkozik, ilyen jelenleg nem üzemel Magyarországon. Az I. kategóriás kaszinó legalább 1.500 játékautomatával rendelkezik, és legkevesebb 100 játékasztalon próbálhatják ki szerencséjüket a vendégek.

Magyarországon jelenleg 5 játékkaszinó működik: kettő Budapesten, a többi Sopronban, Győrben és Kecskeméten. Utóbbi két létesítmény állami monopóliumban, a másik három koncesszióval működik.

A jogszabály szerint I. kategóriás kaszinót legalább 1 milliárd forint, a II. kategóriába tartozót pedig legalább 100 millió forint alaptőkével rendelkező, állami többségi részesedéssel működő szervezet, illetve az állami játékszervező kizárólagos tulajdonában lévő cég, vagy pedig koncessziós társaság működtethet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.