A King's City örömmel tárgyal a minisztériummal

Sukoró - az egymilliárd eurós beruházás önmagában megvalósítja a közérdekű célt?

A King's City örömmel tesz eleget a pénzügyminiszter tárgyalási meghívásának - közölte Joav Blum, a Velencei-tónál tervezett szórakoztató központ beruházóinak képviselője az MTI-vel szerdán.

2009.09.09 19:57MTI

Közleményében Joav Blum egyrészt azt hangsúlyozta, hogy reméli, "az illetékes hatóságokkal és kormányzati képviselőkkel folytatott hosszú egyeztetések egy olyan üdülőhely megvalósulásában öltenek testet, amely kihagyhatatlan látnivalóként valódi ikonná válik majd Magyarországon", másrészt leszögezte, sohasem kértek semmit, vagy részesültek olyan előnyben, amelyet más hasonló nagyságrendű beruházásoknál a külföldi befektetők ne kértek vagy kaptak volna.

"Tudomásunk szerint, terhünkre sem az Állami Számvevőszék, sem az Ügyészség jogszabálysértést nem állapított meg. Az ellenem, mint a beruházás egyik kezdeményezője ellen megindult és még a bíróság előtt meg sem kezdődött "lakóhely bejelentési" ügy egy számomra megdöbbentő kísérlet volt a nemzetközileg elismert és jó hírnévvel rendelkező befektetői csoport kriminalizálására, valamint az óriási méretű befektetés jogszerűségének vitatására a közvélemény előtt" - folytatta Joav Blum.

Szerinte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel megkötött ingatlancsere szerződés megfelelt a magyar jogszabályoknak. Az ingatlanok értékét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által közbeszerzés útján felkért független értékbecslő vállalat állapította meg, és azt az illeték kiszabásánál az APEH is elfogadta. A csere indokaként egy fő közlekedési útvonal, nevezetesen a 4 sz. közút, megépítésének "közérdekű célja" szolgált.

A befektetők szerint sajnálatos, hogy az állami érdek vizsgálatánál nem vették figyelembe, hogy az egymilliárd eurót meghaladó turisztikai beruházás önmaga is megvalósítja a jogszabályban megkívánt közérdekű cél fogalmát. A beruházás megvalósulásával pedig az állam közvetlen adó- és koncessziós díjbevétele évente nagyságrendekkel meghaladná az ingatlanoknak a csere során feltételezett értékkülönbségét, nem is beszélve a turisztikai beruházással összefüggő egyéb bevételekről.

Meggyőződésük az is, hogy a beruházás megvalósításakor a Velencei-tó, valamint a környezet védelme olyan mértékben biztosított lesz, hogy az a tó értékeinek megvédését szorgalmazó minden szakember és látogató aggályait el fogja oszlatni. Oszkó Péter pénzügyminiszter néhány napja kezdeményezett személyes találkozót a sukorói telekcsere kapcsán a Velencei-tó partjára tervezett létesítmény beruházóival.

A pénzügyminiszter véleménye szerint megoldást kell találni a telekcserével kapcsolatban felmerült jogi és közvéleménybeli aggályokra, és szeretné megismerni a folyamatban lévő eljárásokkal kapcsolatban a beruházó álláspontját és megoldási javaslatait. "Figyelemmel arra is, hogy a telekcsere ügyletet jelentésében az Állami Számvevőszék is jogi értelemben semmisnek minősítette, felvetődik, hogy a jogi kétségek és aggályok tisztázása a telekcserében érintett ingatlanok korábbi tulajdoni viszonyainak helyreállításával biztosítható" - olvasható Oszkó Péter levelében, amelyben a megbeszélést kezdeményezte.

A pénzügyminiszter emlékeztetett, hogy az utóbbi hetekben a sukorói ingatlanok cseréje komoly negatív társadalmi visszhangot keltett. A cserével kapcsolatban számos konkrét jogi aggály merült fel, melyeket jelentésében a közelmúltban az Állami Számvevőszék is kifogásolt. Oszkó Péter véleménye szerint egy nemzetgazdasági szempontból kiemelten kezelt beruházás kizárólag oly módon valósulhat meg, ha az jogilag és a közvélemény előtt is támadhatatlan módon történik.

A King's City elnevezésű beruházásra egy amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektetőcsoport készül, amely 2013 közepére, 275 milliárd forintos költséggel gigantikus idegenforgalmi komplexumot kíván létrehozni a Velencei-tó északi partján.

A hetvenhektáros területen szállodák és éttermek épülnének, valamint élményfürdő, golfpálya, kaszinó, továbbá egy szórakoztatóközpont is helyet kapna. Az ingatlan, amelyen a komplexum épül, Sukoró külterületén helyezkedik el. A korábban állami tulajdonban lévő üres területhez az egyik befektető, Joav Blum úgy jutott hozzá, hogy felajánlotta cserébe a magyar államnak a Pest megyében található összesen 183 hektárnyi gyümölcsösét.

Az albertirsai és pilisi ingatlanok az M4-es autópálya tervezett nyomvonalán találhatóak, ezért került sor a cserére. Az Állami Számvevőszék szerint a telekcsere szerződés a Polgári Törvénykönyv alapján tekinthető semmisnek. A számvevők azt feltételezik, hogy mivel az autópálya-építés nem az ingatlanok teljes területét érinti, a közcél nem áll fenn. A székesfehérvári városi ügyészség korábban közokirat-hamisítás bűntettével vádolta meg a sukorói ingatlancserében érintett magánszemélyt, a Fejér Megyei Főügyészség pedig négy óvást nyújtott be az ügyben. Az üggyel kapcsolatban júliusban Bajnai Gordon miniszterelnök is vizsgálatot kért a pénzügyminisztertől. A vizsgálat célja, hogy feltárják, történt-e bármilyen szabálytalanság az ügy kezelése kapcsán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.