A sukorói projekt veszélyeire figyelmeztetnek

LMP: Szánalmas kelet- európai Disneyland helyett legyen szelíd a turizmus!

A Lehet Más a Politika a mai napon a Velencei tónál kerékpártúrával hívta fel a figyelmet a sukorói projekt természetvédelmi veszélyeire. Az LMP nyilvánosságra hozta turizmusfejlesztési javaslatait - károkozás nélkül is lehet munkahelyeket teremteni.

2009.08.29 15:16ma.hu

Az LMP ismételten hangsúlyozza, hogy elfogadhatatlannak tartja a Sukoró mellé álmodott kaszinóváros tervét.

Mint ismeretes, a beruházás előkészítése kapcsán számos törvényességi aggály merült fel. A projekt olyan turizmusfejlesztési koncepciót tükröz, amely nincs tekintettel a helyi adottságokra, értékekre és jelentős károkat okozhat.

Az építkezés révén harapófogóba kerülne a Velencei Madárrezervátum.

A nemzetközi egyezmény oltalma alá tartozó természetvédelmi terület számos védett madárfaj, értékes növény otthona.

A terület része a Nemzeti Ökológiai Hálózatnak és közvetlenül a Natura 2000 hálózatba tartozó európai jelentőségű védett területek mellett fekszik.

Ezekre és a tó állapotára káros lenne a beépítés - a felszínről bemosódó szennyező anyagok mennyiségének megnövekedése éppúgy, mint a jelentős forgalomnövekedés, a levegő- talaj és vízszennyező források sokasodása, a növekvő zavarás vagy a tájképi értékek sérülése.

Egy ilyen turisztikai fejlesztés sokkal több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz.

Az elmúlt években az idegenforgalmi fejlesztések számos esetben veszélyeztettek természeti értékeket, helyi kultúrát és gazdaságot - elég a sokszor átgondolatlan fürdőfejlesztésekre, szállodaépítési tervekre gondolni Hévíz térségében vagy a Dunakanyarban.

Az LMP olyan turizmusfejlesztést kínál az országnak, amely az idegenforgalom negatív hatásait megelőzi vagy minimálisra csökkenti.

Az LMP meggyőződése, hogy Magyarországnak a gigantikus építkezések helyett a szelíd turizmus, a vidéki vendéglátás fejlesztése kínál perspektívát.

A helyi viszonyokhoz semmiben nem illeszkedő megaberuházásokkal szánalmas kelet-európai Disneylanddé alakítjuk az országot.

Inkább azt segítsük, hogy Magyarország színvonalasan tudja bemutatni értékeit az arra kíváncsiaknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.