Még Bajnai se bánja

Vizsgálják a sukorói kaszinó-beruházást és még Bajnai is engedélyezi

Bajnai Gordon támogatja, hogy vizsgálóbizottságot állítsanak fel a sukorói kaszinó-beruházás ügyében.

2009.10.05 16:36MTI

A miniszterelnök ezt a fideszes Cser-Palkovics András azonnali kérdésére válaszolta hétfőn a parlamentben. Az ellenzéki politikus vizsgálóbizottság felállítása és a kormányfő felelősségének tisztázása mellett érvelt hozzászólásában.

A kormányfő azt mondta, támogatja, hogy amennyiben igénylik, állítsanak fel vizsgálóbizottságot. Hozzátette: áll az elé, hogy a politikai felelősségét, de ha találnak, akkor a jogi felelősségét is megállapítsák.

Hangsúlyozta: azon dolgozott gazdasági miniszterként és kormányfőként is, hogy minél több munkahely jöjjön létre Magyarországon, de csak a törvényesség betartásával. Erre kérte a pénzügyminisztert, s ennek szellemében járnak el, amíg kormányoznak - tette hozzá.

A fideszes képviselő azonnali kérdésében felidézte, múlt hét óta lehet tudni arról, valós értéküknél csaknem 600 millióval drágábban szerepelnek a sukorói ingatlan-csere szerződésben a pilisi és albertirsai földterületek. A főügyészség által kirendelt igazságügyi szakértő szerint a csereszerződéssel érintett területek összértéke 193 millió forint, ezzel szemben a szerződésben 787 millió forinttal szerepeltek - részletezte.

Hozzátette: a főügyészség erről a pénzügyminisztériumot, a vagyonkezelő ellenőrző bizottságát és az Állami Számvevőszéket is tájékoztatta.
Mint elmondta: várhatóan szerdán a pénzügyi tárca be fogja jelenteni, hogy semmisségi pert, azaz bírósági eljárást indít ezen csereszerződések megsemmisítésére.

Cser-Palkovics András azt kérdezte sajtóinformációkra hivatkozva, igaz-e, hogy Sukorón nem lesz kaszinóváros. Jelenti-e azt, hogy a következő napokban megnevezik azokat a politikai és jogi felelősöket, akik az ügyet idáig vitték? A következő percekben bejelenti-e a kormányfő, ez a beruházás nem lesz nemzetgazdaságilag kiemelt projekt?

Bajnai Gordon válaszában azt mondta, a kormány dolga, hogy segítse Magyarországon a nagyberuházások létrejöttét. Ha egy beruházás háromezer munkahely létrejöttével kecsegtet, több mint egymilliárd dollár befektetést ígér, s azt, hogy sok százezer turistát hoz Magyarországra, akkor ez az országnak érdeke - mutatott rá.

Hozzátette: ha azonban egy ilyen ügyben bármilyen törvénytelenség, szabálytalanság fordul elő, a kormány dolga, hogy ezeket megakadályozza.
A kormány most is ezt teszi - hangsúlyozta. Egyik oldalról szeretnék, ha egy legalább háromezer főt foglalkoztató beruházás létrejönne, de ez nem történhet jogsérelem vagy károkozás mellett.

Ezért vizsgálja a pénzügyminiszter, hogy történt-e bármilyen jogsértés az ügyben, s ezért kezdeményezte a vagyonkezelő az elmúlt napokban, hogy az általa korábban felkért vagyonértékelők és az ügyészségi értékelők állásfoglalását vessék össze. Ha bebizonyosodik a jogsértés, a kormánynak fel kell lépnie - szögezte le Bajnai Gordon.

Cser-Palkovics András erre úgy reagált, ha valamikor, ezután a felszólalása után indokolt a vizsgálóbizottság felállítása és a kormányfő politikai és jogi felelősségének és szerepének tisztázása.

A miniszterelnök azt mondta, van benne politikai felelőssége, hogy minél több munkahelyet próbáljon teremteni és megmenteni Magyarországon. Az ilyen projekteket addig támogatják, amíg jogszerűen valósulnak meg.

Cser-Palkovics: komoly kár érte az államot a sukorói ügyben

A King,s City elnevezésű sukorói beruházásnál komoly vagyoni kár érte az államot, amely akár 600 millió forint is lehet - mondta hétfőn a parlamentben Cser-Palkovics András.

A fideszes képviselő az ügyben önálló indítványt nyújtott be egy, a kormányzati tevékenységet feltáró vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló országgyűlési határozati javaslatra.

A politikus azt mondta, hogy az ügyről nem sokat lehet tudni, de az ismert, hogy azt a Gyurcsány-kormány egyik utolsó intézkedéseként nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá minősítették.

Kijelentette, hogy miután az ügyben a múlt héten a Legfőbb Ügyészség megállapította a vagyonvesztést, a sajtóhírek szerint a Pénzügyminisztérium akár még a héten elindíthatja azt az eljárást, amely szükséges a csereszerződések felmondásához. Közölte, hogy választ kell még kapni a közéleti szereplők szerepére is az ügyben.

Az előterjesztéshez a kormány nevében senki nem óhajtott hozzászólni, ahogy a képviselők közül sem. Ezt követően Mandur László levezető elnök az általános vitát lezárta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.