Több helyszínen emlékeznek a 161. évfordulóra

Óriáskokárda táncosokból - Ünnepi műsor és családi rendezvények március 15-én

Több helyszínes állami ünnepségsorozattal várja a Magyar Köztársaság Kormánya az 1848. március 15. 161. évfordulójáról, a forradalom és szabadságharc ifjú hőseiről megemlékezőket.

2009.03.15 09:05ma.hu

Többhelyszínes állami ünnepségsorozattal várja a Magyar Köztársaság Kormánya az 1848. március 15. 161. évfordulójáról, a forradalom és szabadságharc ifjú hőseiről megemlékezőket.

A hagyományos ünnepi események mellett a „Március 15. – Közös Tavaszunk” rendezvénysorozattal a kormány a gyerekekre is gondolt, családi programok várják az érdeklodoket a főváros különböző pontjain.

A hagyományos Nemzeti Múzeum előtti műsor 11 órakor kezdődik, látványkeretét zászlós bevonulás adja, melynek részeként a 200 táncos egy óriási kokárdát, majd egy hatalmas nemzeti zászlót formál piros, fehér, zöld zászlókból.

Az ünnepi előadásban öt saját útját kereső fiatal hétköznapi örömei, bánatai mellett saját életükből előhívott ünnepi emlékképek elevenítik meg 1848 hangulatait Dobó Kata, Fullajtár Andrea, Fekete Ernő, Simon Kornél, Nyári Oszkár és a kiváló énekes, Egyházi Géza főszereplésével.

Az ünnepségek története során eloször hangzik el az 1848 márciusában született Magyar Nők Kiáltványa és felcsendül a kor legkedveltebb Nemzeti dal feldolgozása Kálózdi János cigányprímás megzenésítésével.

11.40-től térzene zárja a programot a HM Központi Zenekarának közreműködésében.

10.00 és 18.00 óra között játékos próbatétel keretében idézhetik fel a látogatók a forradalmi nap eseményeit Pesttől Budáig a Lánchídon létrehozott 12 állomáson.

Az egyes helyszíneken korabeli jelmezekbe öltözött színészek a nézők bevonásával jelenítenek meg egy-egy történelmi mozzanatot.

Idén a ’48-as férfialakok mellett a forradalomban résztvevő nők is előtérbe kerülnek, így Teleki Blanka vagy Laborfalvi Róza hazafias tettei is elevenednek meg az egyes állomásokon.

A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség részvételével ’48-as huszár és honvéd tábor várja lovakkal, szekerekkel, ágyúkkal, hadi konyhával, sátrakkal, alkalmi istállókkal a családokat a Lánchíd pesti hídfőjénél, a Roosevelt téren 10.00 és 18.00 óra között.

A huszártábor óránkéntfolyamatos lovasbemutatót tart 50 lovassal és a térre költözik a tavalyi „Március díszei” kézműves foglalkozás is, korabeli jelmezes animátorok pedig a próbatételekre jelentkezőket várnak.

A ’48-as Dalárda pódiumán korabeli huszárdalokat énekelhetnek el az ünneplők zenekari kísérettel.

A rendezvényre látogatók emlékeket is vihetnek magukkal: Petőfi életnagyságú képe mellett márciusi ifjúként fotót készíthetnek és az alkalomra tervezett, a forradalom és szabadságharc emlékét idéző érmét is nyomtathatnak.

20.00 órától kezdődik az immár hagyományos ünnepi díszelőadás a Művészetek Palotájában, amelyen a Zeneakadémia növendékeiből álló Akadémiai Szimfonikus Zenekar előadásában két fiatal kortárs zeneszerző - Varga Judit és Oláh Dezső - erre az alkalomra írt darabja csendül fel.

Az est folyamán átadják az alábbi díjakat is:

- Magyar Köztársaság Kiváló Művésze díj
- A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze díj
- A Magyar Köztársaság Babérkoszorúja-díj
- Márciusi Ifjak Díj – a fiatal magyar tehetségekért

Az ünnepi műsort és az ünnepi díszelőadást a Magyar Televízió élőben közvetíti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.