Igazi huszárként lóra ülhethenek a gyerekek!

Történelmi játszóház és huszártábor várja a gyerekeket március 15-én!

Igazi huszárként lóra ülhet, toborzótáncot tanulhat, 48-as nótát énekelhet vagy színpadon szavalhat az a gyermek, aki március 15-én a Múzeumkertbe, a Lánchídra vagy a Roosevelt térre látogat szüleivel.

2009.03.12 15:15ma.hu

Kokárdakészítés, lúdtollal írás, hajókötéldobás, korabeli nyomdagép és zöldhuszárok várják az apróságokat, akik megannyi izgalmas program mellett emlékképet készíthetnek Petőfi Sándorral vagy akár Márciusi ifjakká is válhatnak interaktív játékok segítségével. 

A Magyar Köztársaság Kormánya "Március 15. - Közös Tavaszunk" című rendezvénysorozata március 10. és 15. között a legifjabbak számára is lehetőséget nyújt a történelmi emlékek megismerésére, átélésére. Számos helyszínen szórakoztató, aktív programok sokasága várja a családokat és gyermekeket a hagyományos ünnepi események mellett. Már az ünnepet megelőzően, március 10-14. között a Nemzeti Múzeum kertjében Történelmi játszóház várja az óvodás- és iskoláskorúakat családjaikkal együtt minden nap 10.00 és 18.00 óra között.
 
A gyermekcsoportokat tárlatvezetéssel egybekötött korabeli témájú plakátkiállítás, lovas huszár, huszársátor és táncosok várják a Múzeumkertben. Játékos alaki gyakorlatot tanulhatnak meg, a bátrabbak pedig dobogón állva mikrofonnal a kezükben előadhatnak egy 48-as dalt, vagy elszavalhatnak egy verset.
 
Az igazi huszárok mellett Zöldhuszárok beszélgetnek a kicsikkel a környezettudatosságról.

Március 15-én a Lánchídon Pest és Buda között tizenkét ponton tehetik próbára tudásukat és merészségüket a vállalkozó szellemű gyerekek és szüleik 10.00 és 18.00 óra között. A Forradalom hídján megelevenednek a március 15-ei események. 12 interaktív állomás dolgozza fel időrendben a történteket korabeli enteriőrben, korhű jelmezekbe öltözött színészek és animátorok segítségével. 

A feladatok elvégzését követően minden állomáson lepecsételik a próbára jelentkezők forradalmi feladatlapját. Azok a jelentkezők, akik elsőként teljesítik a 12 próbatételt, oklevelük mellé huszárbábut kapnak ajándékba. A Magyar Huszár Hagyományőrző Szövetség tagjai a Roosevelt téren az 1848-as honvédek hétköznapjait mutatják be játékos próbatételeken keresztül. 

A huszártábor óránként felvonulást is rendez, melybe a kilátogató gyerekek is bekapcsolódhatnak, akár lóra is ülhetnek. A márciusi ifjak is bizonyságot tehetnek bátorságukról a téren, hat próbatétel kiállta után ajándék matricát kapnak. 

A családi programokat kézműves foglalkozások, emlékkép készítés Petőfi Sándor arcképével, saját emlékérme nyomtatása és egyéni vagy csoportos éneklés, dalárda színesíti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.