Világjáró jazz-zongorista koncertezik!

Szabó Dániel szólóestje a Dominikánus Házban március 10-én!

Ismét egy hazai jazz-zongorista kiválóság, a pécsi születésű Szabó Dániel ad szólóestet a Dominikánus Ház pódiumán. A fiatal művész, aki Pécs és Budapest után az Egyesült Államokban pallérozta magát, több európai verseny győztese.

2009.03.04 15:20ma.hu

Koncertjén saját szerzemények és improvizációk mellett jazz-örökzöldeket is felidéz. Szabó Dániel 4 éves korában ült először zongora elé – helyesebben ekkor vágott neki zenei pályafutásának. A pécsi Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskolában Apagyi Mária kezei alatt bontogatta szárnyait, a gimnáziumi és a pécsi bölcsészkaron töltött évek után pedig Budapestre került. 

A Zeneakadéma jazz tanszékén 2000-ben szerzett diplomát, Binder Károly növendékeként. Tehetsége nemcsak a tanulmányok, de a koncertsikerek és versenyeredmények terén is megmutatkozott. 1997-ben Litvániában, 1998-ban idehaza nyert jazz-zongoraversenyt, 2000-ben pedig a Montreux-i Jazz Fesztiválról hozott el első díjat. 

A sikereket cd-felvétel és jelentős szólókoncertek követték. 2001-ben aztán Európán kívülre vezetett az egyre ismertebbé és elismertebbé váló Szabó útja – a los angeles-i Henry Mancini Institute ösztöndíjasaként olyan hírességekkel játszott együtt, mint Randy Brecker, Christian McBride vagy Roy Hargrove. 

2003-ban a Fulbright-ösztöndíjat is elnyerte, így a világhírű New England Conservatory-n, Bostonban gíarapíthatta tudását. Mesterei Bob Brookmeyer és Danilo Perez voltak, s Boston és New York sokszínű zenei életének részeseként együtt játszhatott Maria Schneider-rel, Joe Lovano-val és George Russell-lel. Hazatérve, 2006-ban első helyezett és a „Párizsi Nagydíj" nyertese a 4. Martial Solal Nemzetközi Jazz-Zongoraversenyen.
 
A lényegre törő, mégsem kurta életrajzi összefoglalóból kiderül: nem akármilyen fiatal zenész ül a billentyűkhöz március 10-én, a Dominikánus Házban. 

A koncert mindenképp tartalmas zenei élményt ígér, a minimális kötöttséggel járó, szellemesen improvizatív szólózongora-játék könnyed kibontakozásával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.