A forradalmár és a nemzet kapcsolatáról szól!

Fiatal zeneszerzők művei a március 15-ei gálaműsorban!

Varga Judit zeneszerző a forradalmár és a nemzet kapcsolatáról szóló zeneművének ősbemutatójával zárul az 1848-as forradalom és szabadságharc 161. évfordulójának rendezvénysorozata a hagyományos díjátadó gálán a Művészetek Palotájában.

2009.03.12 21:00ma.hu

A Magyar Köztársaság Kormánya által szervezett megemlékezés ünnepi előadását március 15-én 20 órától a Magyar Televízió élőben közvetíti. Március 15-én 20.00 órától kezdődik az immár hagyományos ünnepi díszelőadás a Művészetek Palotájában, amelyen a Zeneakadémia növendékeiből álló Akadémiai Szimfonikus Zenekar előadásában Varga Judit és kortárs zeneszerző társa, Oláh Dezső erre az alkalomra írt darabja csendül fel. 

A zongoraverseny szólistája maga a zeneszerző Varga Judit, őt kíséri majd egy kis együttes és egy nagyzenekar. A komponista elmondása szerint a darab a forradalmár szellemét ülteti át a zene világába: ahogy a forradalmár létezik és gondolkozik, úgy ragad magával egyre nagyobb tömegeket gondolataival, tetteivel. 

A szóló zongorista játéka testesíti meg a forradalmárt, hozzá csatlakozik a mű előrehaladtával a többi zenész, a többi hangszer; akárcsak a forradalmárhoz a tömeg. Varga Judit zongoristaként és zeneszerzőként él és dolgozik Bécsben. S

zámos nemzetközi zongora- és zeneszerzésverseny első helyezettje, szólózongoristaként és kamarazenészként is rendszeresen koncertezik Európa számos országában. Széles zongorarepertoárjában a klasszikus zeneirodalom legfontosabb darabjai mellett kortárs új kompozíciók is szerepelnek.

A fiatal zeneszerző jelenleg egy operán dolgozik, melynek témája a szerelem. A szövegkönyv már elkészült, a bemutatót őszre tervezik az alkotók és előreláthatólag Budapesten és Bécsben egyaránt várja majd a zenekedvelőket a mű. 

Judit most is a kicsit könnyedebb műfajt ötvözi a komolyabbal, ügyelve a két forma egyensúlyára. A Művészetek Palotájából az ünnepi előadást a Magyar Televízió és a Duna Televízió élőben közvetíti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.