"Ha van tapasztalat, ez az"

Hiller: március 15. egy nemzet ünnepe

Az 1848-49-es történésekben, az előzményekben és következményekben az a nagyszerű, ahogy egy nemzetet összekötött, erőt adott és ad, s ahogy példát mutat a magyaroknak - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a fővárosban a nemzeti ünnep alkalmából szombaton rendezett ünnepségen és díjátadón.

2009.03.14 13:24MTI

Március 15. egy nemzet ünnepe - fogalmazott a miniszter, hangsúlyozva: ezt a napot az anyaországon belül és kívül a magyarok együtt ünneplik. Magyarok számára, Petőfi és Kossuth, Deák és Széchenyi, s a többiek emléke összeköt.

Ők valami olyasmit tettek, ami egy nemzet egészét hozta önmagához közelebb
- fejtette ki a tárca vezetője.

Hozzátette: az ünnepet a XX. században a legkülönbözőbb politikai erők saját szájuk íze szerint próbálták meg beállítani. "Tévedés volt. Az, amit 1848. március 15 adott a nemzetnek, pontosan érzi és tudja az ország és a nemzet" - fogalmazott. Hiller István kifejtette: bár vita volt Széchenyi és Kossuth között, Deák pedig mindenkivel vitatkozott, de ennek ellenére a nemzet érdekében képesek voltak összefogni, együttműködni és nagyszerű tetteket végrehajtani.

"Ha van tapasztalat, hát ez az"
- mondta. Hozzátette: nem a viták, nem a sokszínűség az, ami széthúz.

Az érdemi vitáktól nem kell tartani, azok előre visznek. A XXI. század elején másfajta feladatok, kihívások vannak, de nem kisebbek, mint akkor. Az, amit megtanulni tőlük érdemes, a gondolatok sokszínűsége, az összefogás képessége, a megvalósítás akarata. Ez a XXI. század elején is érvényes - mondta. A politikának nem az a feladata, és nem szabad, hogy célja legyen, hogy nagyszerű, valóban a nemzet egészét átfogó eseményekből napi következtetéseket vonjon le, hogy azt gondolja a történelem olyan, mint a szakácskönyv - közölte.

A történelem nem ilyen, van egy sajátos kiegyenlítő szerepe, amely előbb-utóbb érvényesül
- hangoztatta. A miniszter azt mondta, hogy elkötelezett és mélyen hisz abban, hogy Magyarországnak és a magyarságnak, az oktatásban, a tudományban, az innovációban és kultúrában van a közeljövője és jövője. Aki úgy gondolja, hogy ezek nem "termelőágazatok", semmit nem ért a modern korból - fogalmazott.

A tárca vezetője a nemzeti ünnep alkalmából az oktatás és kultúra kiemelkedő személyiségeinek adott át elismeréseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.